Opel Grandland X

Opel wordt in de toekomst meer en meer een zustermerk van Peugeot en Citroën. Steeds meer techniek van deze merken zal in de toekomst in nieuwe Opels worden toegepast. Dat betekent niet dat het merk zijn identiteit verliest, een groot deel van de ontwikkeling blijft in Duitsland plaatsvinden.

De overname van Opel door PSA is een van de grootste van de afgelopen jaren in de auto-industrie. Het Franse concern, bekend van de merken Peugeot en Citroën, gaat de komende jaren meer en meer van zijn eigen techniek in Opels toepassen, zodat het merk volledig onderdeel van het bedrijf wordt.

De eerste Opels met PSA-techniek zijn er al, de SUV’s Crossland X en Grandland X delen hun techniek met gelijkwaardige modellen van Peugeot en Citroën. PSA betaalt nu nog, aan de vorige Opel-eigenaar General Motors, voor het gebruik van bepaalde rechten en patenten op Opel-techniek. Daar wil het Franse concern volgens Automotive News zo snel mogelijk vanaf. Bovendien is er veel overlap met de motoren en platforms van PSA, die bovendien onlangs allemaal klaar voor de toekomst zijn gemaakt en kosten-efficiënt geproduceerd worden. De benzine- en dieselmotoren voldoen bijvoorbeeld aan de toekomstige emissie-eisen.

Of de ontwikkeling van motoren en platforms in Duitsland helemaal stop wordt gezet is nog niet bekend. Opel heeft in Rüsselsheim een gloednieuw ontwikkelingscentrum, waar mogelijk nieuwe techniek voor de hele PSA-groep ontwikkeld gaat worden. Ook blijft de ontwikkeling van de Opel-modellen daar plaatsvinden, zoals dat bij de Crossland X en Grandland X ook het geval was. Daardoor kan het merk zijn eigen identiteit behouden, ook als onderdeel van een Frans bedrijf.