Crashtest Ford Fiesta

De nieuwe botsproefresultaten zijn bekend! Dit keer zette EuroNCAP, dat de crashtests uitvoert, maar liefst negen nieuwe modellen tegen de muur.

De Ford Fiesta, Jeep Compass, Kia Picanto en Rio, Mazda CX-5, Mercedes-Benz C-Klasse Cabriolet, Opel Grandland X en Ampera-e en de Renault Koleos zijn door EuroNCAP tegen de muur gezet, met wisselende resultaten. Zeven modellen wisten de maximale score van vijf sterren te halen, zie de tabel onderaan. De meest indrukwekkende score is die van de Ford Fiesta, niet vaak halen compacte modellen met de huidige testeisen de maximale score. Alleen de nieuwe Seat Ibiza deed dat eerder.

Ondanks de goede scores van de Jeep Compass en Mercedes-Benz C-Klasse Cabriolet heeft EuroNCAP nog wel wat opmerkingen. Bij de Compass kan de bescherming bij de zogenaamde paaltest nog wat beter en bij de C-Klasse Cabriolet is de bescherming van kinderen achterin niet optimaal.

De twee Kia’s hebben allebei twee scores gekregen. De basismodellen krijgen een minder hoge score dan de versies met veiligheidspakket. Deze manier van beoordelen hanteert EuroNCAP bij auto’s die standaard niet voldoende voorzien zijn van actieve veiligheidssystemen om een hoge score te kunnen halen. Vooral bij kleine modellen is dat het geval.

Crashtestresultaten EuroNCAP september
Auto Score
Ford Fiesta *****
Jeep Compass *****
Kia Picanto ***|****
Kia Rio ***|*****
Mazda CX-5 *****
Mercedes-Benz C-Klasse Cabriolet *****
Opel Grandland X *****
Opel Ampera-e ****
Renault Koleos *****