Vlak voor de start van de IAA Frankfurt hebben we een van spectaculairste primeurs mogen zien: de Mercedes-AMG Project One. Het is nog een concept car, maar de specificaties zijn levensecht en bizar tegelijk.

Van 0 naar 220 km/u in minder dan 6 seconden, meer dan 1.000 pk, een topsnelheid van meer dan 350 km/u, vier elektromotoren en een Formule 1-motor. Het duizelt ons in de Festhalle van de Messe Frankfurt, waar Mercedes-Benz CEO Dieter Zetsche het ene na het andere spectaculaire feit op ons afvuurt. De Mercedes-AMG Project One is de voorbode van een nieuwe supercar met Formule 1-techniek.

Dat laatste moet je heel serieus nemen, de Project One heeft een 1,6 liter V6 Formule 1-motor, die is aangepast voor straatgebruik. Er is ondersteuning van maar liefst vier elektromotoren, drie exemplaren van 120 kW sterk die de wielen aandrijven en een elektrische turbo van 90 kW. Het totale systeemvermogen is meer dan 1.000 pk. Het geluid van de Mercedes-AMG is indrukwekkend, hij klinkt écht als een Formule 1-auto. Niemand minder dan F1-kampioen Lewis Hamilton rijdt de Project One het podium op in Frankfurt.

“De Project One wordt in Engeland gebouwd, in de werkplaats waar ook de Formule 1-auto’s van Mercedes worden gemaakt. Hij wordt als een F1-auto gebouwd”, aldus Huub Dubbelman van Mercedes-Benz. Over hoeveel er worden geproduceerd doet de woordvoerder van het merk nog een beetje geheimzinnig: “Iets minder dan 200.” Daaronder ook een aantal voor Nederland, maar hoeveel is niet bekend. Slecht nieuws: ze zijn allemaal al verkocht. Volgens Dieter Zetsche stond de telefoon roodgloeiend na de aankondiging dat het merk de auto ging bouwen.

Zo veelzeggend als de specificaties zijn, zo veelbelovend is het design. De enorme luchthapper op het dak, de haaienvin en sidepods lijken rechtstreeks van een F1-auto te komen. Het interieur is minimalistisch: twee grote beeldschermen en sportstuurtje domineren het binnenste van de Project One. Die naam is overigens niet de definitieve: “Vermoedelijk komt er nog een échte naam”, aldus Dubbelman.

Volgend jaar begint de productie, er worden enkele exemplaren per week gebouwd in 2018 en 2019.