In de stad van de toekomst rijdt de auto van de toekomst: de Smart Vision EQ Fortwo. Vlak voor de start van de IAA in Frankfurt mogen we het futuristische studiemodel al van dichtbij bekijken.

Ja, het gaat nog even duren en ja, er moet nog heel veranderen in de grote steden voordat de Smart Vision EQ Fortwo werkelijkheid wordt. Maar bij Smart zijn ze er klaar voor, de volgende fase van het deelautoprogramma Car2Go. In die toekomstige stad rijdt een Smart volledig autonoom. Tijdens de muscial-achtige presentatie, met zingende en dansende acteurs, presenteert Smart de Vision EQ als een deelauto waar je blij van wordt.

Het idee: je bezit de auto niet en dat kan ook niet. Maar je kunt de Smart Vision EQ Fortwo op elk gewenst moment voor laten rijden. Als je wilt, pikt de auto onderweg nog een tweede passagier op, die dezelfde kant op moet. Gezellig! Of niet, je mag zelf kiezen. Alle Smarts staan met elkaar in verbinding en bepalen via een intelligent algoritme automatisch hoe ze het meest efficiënt ingezet kunnen worden. De auto kan ook allerlei boodschappen tonen: reclame bijvoorbeeld, maar ook actuele voetbalstanden of de weersvoorspelling. Zowel aan de voorkant als op de ramen aan de zijkant kan informatie geprojecteerd worden.

De Vision EQ Fortwo is niet alleen slim, het is ook een leuk autootje om te zien. En, niet eens heel erg onrealistisch. Toch hebben we het hier over de verre toekomst: “Er wordt nu gesproken over het jaar 2030 of later. Op het gebied van wetgeving en infrastructuur moet er nog heel veel gebeuren om dit deelautoconcept mogelijk te maken. Maar we zijn heel serieus en dit studiemodel is dan ook zeer interessant en zeer belangrijk”, besluit Huub Dubbelman van moederbedrijf Daimler.