Opel is bezig met een heus cross-over-offensief, waarvan de Grandland X het voorlopige topmodel is. We hebben het model al uitgebreid kunnen bekijken tijdens een statische presentatie in Nederland, nu kunnen we daadwerkelijk de eerste meters rijden. Ik vlieg naar Frankfurt, om de Grandland X in zijn thuisland te testen.

Dat schreeuwt om nuance, want de Opel Grandland X is niet volledig Duits. Hij deelt diverse genen, waaronder de motoren, met de Peugeot 3008. Dat model is sinds introductie niet aan te slepen, dus dat is een goede basis. Dat geldt zeker voor de 1,2 liter benzinemotor met 130 pk. Het is natuurlijk een bekend blok, maar in de Grandland X toont hij zich van zijn allerbeste kant. Je moet zelfs tijdens accelereren echt je best doen om hem te horen en eenmaal op snelheid is hij helemaal fluisterstil. Kracht is altijd voorhanden, en zelfs op snelwegtempo hoef je niet terug te schakelen om vlot in te halen.

Duitser

Opel Grandland X

Ook wat weggedrag betreft vaart de Grandland X een eigen koers. Dat laat zich het best omschrijven als ‘Duitser’. In alles net iets steviger, dus. Het gaat niet ten koste van het rijcomfort, in plaats van oneffenheden volledig weg te filteren dempt hij ze geraffineerd. Het onderstel geeft hierbij geen krimp.

Het enige dat wat achterblijft is het stuurgevoel. Dat wil zegen: je voelt niet precies wat de voorwielen doen en het stuurwiel heeft een wat onnatuurlijke weerstand. Een goed bochtengedrag staat dit niet in de weg, want de Grandland X blijft erg lang neutraal. Overhellen doet hij maar beperkt en het duurt lang voordat je het gevoel hebt dat hij over de voorwielen weg wil glijden. In de praktijk zul je deze grens niet snel bereiken.

De eerste indruk van de nieuwe Opel Grandland X is dus positief. Hij onderscheidt zich genoeg van z’n halfbroer én van de rest van het segment. Daardoor is het een mooie toevoeging aan de steeds drukker wordende markt van crossover-modellen.

Inmiddels hebben wij in Nederland uitgebreid met de auto kunnen rijden. Lees hier de volledige autotest van de Opel Grandland X