Innovatief veercomfort, nieuwe motoren, extra standaarduitrusting, moderne rijhulpsystemen en een representatiever maar nog altijd eigenwijs design: de vernieuwde Citroën C4 Cactus heeft niet zomaar een facelift gekregen.

De vernieuwde Citroën C4 Cactus staat vanaf heden in de Nederlandse showrooms. In plaats van een oppervlakkige facelift heeft het merk gekozen de Cactus een grondige vernieuwing te geven. Het resultaat is meer hatchback dan cross-over, waarbij het model ook de voormalige, ‘reguliere’ C4 vervangt. De C4 Cactus valt nu in het compacte middensegment (de ‘Golf-klasse’) maar blijft opvallen dankzij zijn onderscheidende uiterlijk.

Het nieuwe veersysteem met Progressive Hydraulic Cushions (PHC) filtert oneffenheden in het wegdek zodanig dat het volgens Citroën is alsof je zweeft. In onze rijtest blijkt het wel iets weg te hebben van vroegere Citroëns. Ook nieuw zijn de Advanced Comfort-stoelen, die dienen om het langdurig zitten in de C4 Cactus te veraangenamen. Comfort is dan ook dé onderscheidende meerwaarde van de nieuwkomer. Dat vind je tevens terug in zaken als extra demping van geluiden en trillingen, het rijcomfort, de wegligging en stabiliteit, het ‘cocon-gevoel’ in het interieur en de vele opbergmogelijkheden voor alle inzittenden.

Nog altijd eigenzinnig

De veranderingen betekenen geenszins dat de C4 Cactus niet langer eigenzinnig is. Het nieuwe design – met bijvoorbeeld een optisch zwevend dak, opgedeelde led-lichten en achterlichten in ‘3D’ – mag volgens Citroën representatiever zijn, toch is het model nog altijd voorzien van eigengereide, subtiele airbumps onderaan de portieren. De stootkussentjes worden nu uitgevoerd in de kleur van de carrosserie of in het zwart. Ook gebleven zijn de vele personaliseringsmogelijkheden. Er zijn alleen al 31 kleurcombinaties mogelijk door het naar wens kiezen van carrosseriekleur, Color Packs voor de accenten en interieurstijlen. Laatstgenoemde zijn geïnspireerd door materialen en kleuren uit de meubel- en reiswereld.

Citroën C4 Cactus

Assistentiesystemen en infotainment

Dankzij vijf toegevoegde features kent de vernieuwde C4 Cactus nu twaalf rijhulpsystemen. Nieuw zijn het noodremsysteem Active Safety Brake, het systeem voor snelheidsherkenning en -advies, Lane Departure Warning om binnen de rijstrook te blijven, plus Driver Attention Alert en Coffee Break Alert – snufjes die de conditie van de bestuurder in de gaten houden. Ook in connectiviteit is voorzien, met onder meer Citroën Connect Box (automatisch noodoproepsysteem), Citroën Connect Nav (spraak- en touchbediening), volledige smartphone-connectiviteit en specifieke apps.

Motorisering en uitrustingsniveaus

De dieseluitvoering (BlueHDI), met roetfilter en katalysator, voldoet aan de Euro 6-norm en zou het merendeel van roet en stikstofoxiden tegenhouden. Deze 100 pk sterke Cactus kent (volgens de NEDC-test) een gemiddeld verbruik van 3,6 l/100 km. Een benzinemotor rijd je voortaan met minimaal 110 pk vermogen. De nieuwste generatie PureTech-motor wordt nu ook aangeboden in 130 pk-uitvoering. Het theoretische verbruik ligt gemiddeld op 4,5 respectievelijk 4,8 l/100 km. Een EAT6-automaat is optioneel beschikbaar voor de PureTech 130.

Citroën C4 Cactus

De nieuwe C4 Cactus is te bestellen in de uitrustingsniveaus Live, Feel en Shine. Instapniveau Live is ruimer uitgerust dan voorheen, met onder meer het 7 inch touchscreen, radio met Bluetooth, Hill Start Assist, cruise control met snelheidsbegrenzer en handmatige airco standaard. De Feel biedt uitgebreidere multimedia in de vorm van Citroën Connect Radio DAB+. Verder zitten op deze uitvoering ook mistlampen vóór, een regen- en lichtsensor, parkeersensoren achter, automatische airco, plus interieurdetails in glanzend zwart en leder. Topniveau Shine komt met lichtmetalen wielen, achteruitkijkcamera, parkeersensoren vóór, Citroën Connect Nav inclusief 36 maanden Connected Services, alsmede de meeste rijhulpsystemen.

Prijzen Citroën C4 Cactus 2018
Benzine
Motor Transmissie Uitrustingsniveau Prijs
PureTech 110 5-handbak Live 21.490 euro
PureTech 110 5-handbak Feel 23.090 euro
PureTech 110 5-handbak Shine 25.490 euro
PureTech 110 EAT6-automaat Feel 26.490 euro
PureTech 110 EAT6-automaat Shine 28.890 euro
PureTech 130 6-handbak Feel 24.390 euro
PureTech 130 6-handbak Shine 26.790 euro
Diesel
Motor Transmissie Uitrustingsniveau Prijs
BlueHDI 100 5-handbak Feel 26.340 euro
BlueHDI 100 5-handbak Shine 28.740 euro

C4 Cactus Business

Vanaf 22.290 euro is de Cactus bovendien leverbaar in Business-uitvoering. Deze is te onderscheiden door de uitgebreide uitrusting. Standaard zitten op deze auto onder meer volledige infotainment- en assistentievoorzieningen, stoffen bekleding, lederen afwerking van het stuurwiel, pookknop en handremgreep, lichtmetalen wielen, glanzend zwarte exterieurelementen, ‘Magic Wash’-ruitenwissers vooraan en een wisser achteraan. De zakelijke rijders kunnen eveneens kiezen voor de PureTech 110-motor (al dan niet met EAT6), de PureTech 130 of (vanaf 25.540 euro) de BlueHDi 100. Leasetarieven worden later bekendgemaakt.

Iets voor jou?

In het kort is de vernieuwde Citroën C4 Cactus vooral aantrekkelijk voor wie een comfortabele hatchback met uitgesproken design wil rijden. Aan moderne techniek ontbreekt het niet. Om de vernieuwde Citroën C4 Cactus uitgebreid te kunnen bekijken hebben we een fotogalerij en onderstaande video toegevoegd. Wil je meer informatie dan bevelen we de volgende artikelen aan:

Aankondiging - Citroën C4 Cactus strakgetrokken
Eerste rij-indruk - Eerste meters met... de vernieuwde Citroën C4 Cactus
Uitgebreide rijtest - Citroën C4 Cactus: de bump blijft bepalend