Teaser Tesla Model Y

De productie van de cross-over Tesla Model Y begint eind volgend jaar al, zo meldt persbureau Reuters. Ondertussen moet de productie van de Model 3 nog steeds op stoom komen. Hoe zit dat?

Halverwege vorig jaar verspreidde Tesla een teaserafbeelding van de Model Y. Sindsdien was het stil over deze 'compacte' SUV cross-over. Nu meldt Reuters Business News dat de productiestart gepland is voor november 2019. Dat is eerder dan de vorig jaar door Tesla genoemde 'streefdatum', begin 2020. 

Productieproces Model 3 aangepast

En dat is opmerkelijk. Want heeft het Amerikaanse merk niet veel problemen met het tijdig afleveren van de grote hoeveelheid bestelde Model 3-exemplaren? Inderdaad moet deze productie nog altijd op stoom komen. Begin deze maand lekte een email van CEO Elon Musk uit waarin hij de Tesla-werknemers bedankt voor het behalen van de mijlpaal van tweeduizend geproduceerde stuks per week - dat hadden er al vijfduizend moeten zijn. 

In een interview eergisteren in het Amerikaanse tv-programma CBS This Morning legde Musk uit dat de massale inzet van robots de productie heeft vertraagd: "We hadden een krankzinnig complex netwerk van lopende banden... en het werkte niet, dus hebben we dat hele ding weggedaan." De topman geeft aan dat Tesla voortaan meer op mensen wil vertrouwen. 

'Lessons learned': we ontwerpen iets dat eenvoudig te bouwen is

Ontwerp Model Y

Er is nóg een reden waarom het merk de geplande Model Y-productiedatum naar voren heeft durven halen. Was Musk er vorig jaar nog van overtuigd dat de Y geheel nieuw ontworpen diende te worden, zijn staf zou hem hebben overgehaald toch gebruik te maken van de techniek van Model 3, zo melden diverse media.

Dit zou productieprocessen vereenvoudigen en Tesla in staat stellen eerder winst te kunnen gaan maken. Eerder dit jaar meldde Musk hier al over: "In [het productieproces van Model Y] worden een boel geleerde lessen van Model 3 verwerkt, we ontwerpen iets dat eenvoudig te bouwen is [...]." De tijd zal het leren.