EuroNCAP Best cars of 2017

Crashtestorganisatie EuroNCAP heeft de balans van 2017 opgemaakt. Van alle vorig jaar geteste nieuwe auto’s haalde 76 procent de maximale score van vijf sterren en slechts 7 procent drie sterren of lager. De Volkswagens Arteon , Polo en T-Roc, Volvo XC60, Opel Crossland X en Subaru Impreza bleken de veiligste auto’s in hun klasse te zijn.

Nooit eerder testte EuroNCAP zoveel auto’s op botsveiligheid als in 2017. Maar liefst negenenzestig auto’s gingen tegen de muur, zowel nieuwe als oudere modellen. Van de zesenvijftig volledig nieuwe auto's haalde driekwart de maximaal score van vijf sterren. Voor sommige van deze auto’s geldt dat ze daarvoor wel uitgerust moeten zijn met een aanvullend veiligheidspakket.

De testresultaten van EuroNCAP zijn ondergebracht in verschillende segmenten. In het mini-segment scoorde de Volkswagen Polo van alle nieuwe modellen het hoogst. Bij de kleine MPV’s was dat de Opel Crossland X en bij de kleine SUV’s de Volkswagen T-Roc. De Subaru Impreza was in 2017 de best beoordeelde kleine gezinsauto. Bij de grote modellen haalde de Arteon de titel ‘veiligste luxe-auto’ binnen en de Volvo XC60 is de best geteste grote SUV.

Omdat de botsveiligheid van de meeste nieuwe auto’s zeer goed is, zette EuroNCAP in 2017 ook diverse oudere, nog nieuw leverbare, modellen tegen de muur om aan te tonen dat de ontwikkelingen snel gaan. De steeds weer veranderende regels zorgen ervoor dat modellen die jaren geleden zijn geïntroduceerd niet meer kunnen voldoen aan de nieuwste testeisen, met lage(re) scores tot gevolg. Deze auto’s zijn ontwikkeld in een andere tijd met andere testeisen. Vooral de verplichte aanwezigheid van diverse actieve veiligheidssystemen blijkt een struikelblok.