Mercedes-Benz heeft in Detroit de nieuwe generatie G-Klasse onthuld. De auto is van voor tot achter nieuw, maar de vertrouwde uitstraling is gebleven.

Dít is de nieuwe Mercedes-Benz G-Klasse! Ja, hij lijkt enorm op de vorige en dat is maar goed ook. Maar toch is hij helemaal nieuw. Wat je bijvoorbeeld niet direct ziet is dat het nieuwe model 12 centimeter breder is geworden, waardoor passagiers aanzienlijk meer schouder- en elleboogruimte hebben. In de lengte meet het nieuwe model 5 centimeter meer. Wat je ook niet kan zien: de terreinauto is maar liefst 170 kilogram afgeslankt. Daardoor zijn de rij-eigenschappen op met name verharde wegen fors verbeterd. Volgens Mercedes-Benz is de nieuwe G-Klasse wendbaarder, dynamischer en comfortabeler. Ook is het nu mogelijk om verschillende rijstanden te selecteren, waarmee nuances in het onderstel, het schakelgedrag en de besturing aangepast kunnen worden.

Mercedes-Benz heeft ook de off-road-kwaliteiten verbeterd. 6 mm meer bodemspeling zorgt ervoor dat je met de nieuwe G nóg verder kan komen in het terrein. Ook noemenswaardig: 10 centimeter meer waadhoogte, waardoor je nu tot in 70 centimeter diep water kunt rijden. Uiteraard zijn alle technische voorzieningen die horen bij een goede terreinauto aanwezig: drie te blokkeren differentiëlen, een versnellingsbak met kruipversnelling en elektronica die rijden in het terrein makkelijker maakt. Zo heeft de nieuwe G-Klasse de G-Mode, waarmee besturing, versnellingsbak en dempers worden geoptimaliseerd voor rijden in het terrein.

Het uiterlijk is nog net zo vertrouwd als voorheen, alle klassieke elementen zijn gebleven en waar nodig gemoderniseerd. De koplampen zijn bijvoorbeeld voorzien van led-techniek. Het dashboard is helemaal van deze tijd, de duurdere uitvoeringen van de G-Klasse hebben twee 12,3 inch grote beeldschermen waarop zo’n beetje alle informatie staat. Volgens Mercedes-Benz is de kwaliteitsbeleving er met sprongen op vooruit gegaan, dankzij gebruik van mooiere kunststoffen.

Bij de onthulling in Detroit heeft Mercedes-Benz één motorversie aangekondigd, de G500 met 422 pk sterke V8 biturbo benzinemotor. Deze motor is gekoppeld aan een negentraps automaat. Meer motorversies volgen later.

De nieuwe G-Klasse komt halverwege dit jaar naar Nederland, voor het noemen van prijzen is het nog te vroeg.

Update 10.50 uur: heel veel foto's toegevoegd.