Lotus Elan Concept (2010)

De eerste vruchten na de overname van Lotus door het Chinese Geely kunnen binnen 2 jaar worden geplukt. Het merk presenteert in 2020 twee nieuwe sportauto’s.

Lotus gaat een mooie toekomst tegemoet als dochter van Geely, het autoconcern dat ook eigenaar is van Volvo. Door de overname vorig jaar is er eindelijk geld beschikbaar om nieuwe modellen te ontwikkelen. De eerste resultaten krijgen we in 2020 te zien, in de vorm van maar liefst twee nieuwe sportauto’s, zo heeft Lotus-CEO Jean-Marc Gales gezegd tegen Car Magazine.

Een van de auto’s is de opvolger van de Elise of Evora en wordt gebaseerd op een doorontwikkelde versie van Lotus’ aluminium platform. De auto moet de nieuwe maatstaf worden voor lichtgewicht sportauto’s. Het design en de aerodynamica zijn volgens Gales ‘indrukwekkend’, terwijl de praktische bruikbaarheid toeneemt. De tweede sportauto wordt min of meer de opvolger dan de 3-Eleven, de hardcore sportauto van het merk. Het nieuwe model krijgt een koolstofvezel body.

De nieuwe modellen zijn in 2020 de eerste auto’s die Lotus in elf jaar tijd uitbrengt. Het merk gaat daarna niet stilzitten, een of twee jaar later volgt de eerste SUV. Welke motoren Lotus gaat gebruiken is nog niet bekend. Er zijn viercilinders beschikbaar van zustermerk Volvo, maar voor de krachtigere modellen is meer vermogen nodig en dat kan Volvo niet leveren zonder hybridetechniek. Lotus wil geen hybride sportauto’s maken, omdat de techniek de auto’s te zwaar maakt.