Nieuwe modellen van de drie Koreaanse merken Genesis, Kia en Hyundai vertonen de minste gebreken. Dat blijkt uit de betrouwbaarheidsstudie van gerenommeerd onderzoeksbureau J.D. Power.

J.D. Power presenteert de Initial Quality Study (IQS) 2018, een onderzoek naar gebreken van automodellen tijdens de eerste 3 maanden na ingebruikname. De enquete is afgenomen onder meer dan 75.000 eerste kopers en leaserijders in de Verenigde Staten van Amerika. Sommige resultaten zijn zeker ook voor ons interessant. 

Te beginnen met de merken wiens nieuwste modellen het meest betrouwbaar zijn bevonden: voor het eerst bestaat de top 3 volledig uit de Koreaanse merken van het Hyundai-concern. Op 1 staat Genesis, het luxemerk dat uiteindelijk ook in Europa op de markt zal komen. De nummers 2 en 3 worden ingenomen door Kia en door Hyundai zelf. Bijgevoegde afbeelding toont de volledige ranglijst van merken die in het onderzoek zijn opgenomen. 

Het model dat bij eerste aflevering de minste klachten vertoont is de Porsche 911. Slechts 48 problemen op 100 afgeleverde auto's  (uitgedrukt als '48 PP100') werden geteld. Als we per segment kijken dan vinden we onder de topscoorders onder meer de Kia Rio, BMW 4 Serie, Ford Mustang, Hyundai Tucson, BMW X1, Mercedes-Bez GLA, Kia Sorento en BMW X6.

Hyundai Tucson

Voor het vierde opeenvolgende jaar is de betrouwbaarheid van nieuwe auto's toegenomen, dit jaar met 4 procent. Gemiddeld ligt de score van autofabrikanten (over al hun modellen) nu op 93 problemen per 100 voertuigen. Mazda heeft de grootste stappen gezet,de auto's van dit merk vertonen gemiddeld 25 PP100 minder problemen dan in 2017. Over alle merken bezien vonden de meeste verbeteringen plaats aan het exterieur (lak-imperfecties, geluidsreductie), de stoelen en het interieur.

Al jaren worden veel problemen gemeld over infotainment. Toch neemt het aantal gebreken in de IQS al voor het derde achtereenvolgende jaar af, vooral die over stemherkenning. Over rijhulpsystemen worden gemiddeld slechts 3,5 PP100 problemen gemeld, desondanks ziet J.D. Power de laatste 3 jaar wel een toename van 20 procent op dit terrein. Het bureau waarschuwt autoproducenten om vooral veiligheidssystemen op orde te brengen.