Na de Amerikaanse is nu ook de Britse betrouwbaarheidsstudie van J.D. Power gepresenteerd. De massamerken scoren het beste, met Hyundai voorop.

Ieder jaar publiceert het gerenommeerde onderzoeksbureau J.D. Power pechstatistieken. Voor het vierde jaar heeft het onderzoek uitgevoerd in het Verenigd Koninkrijk, onder 13.536 eigenaren van auto's die tussen februari 2015 en februari 2017 voor het eerst op naam zijn gezet. Zij konden alle problemen opgeven die ze tegenkwamen in het tweede en derde jaar dat ze in de auto reden. 

Opmerkelijke conclusie: van de merken waarover de minste problemen worden gerapporteerd zijn de eerste twaalf massamerken. Hyundai staat bovenaan, met 78 PP100 (78 gemelde problemen per honderd auto's van het merk), gevolgd door Suzuki (87 PP100) en Kia (94 PP100). Het eerste premiummerk staat pas op plaats 13: Mercedes-Benz met 124 PP100. Dat is maar net boven het gemiddelde van alle onderzochte merken (128 problemen per merk).

De onderzoekers stellen vast dat juist de premiummerken worstelen omdat zij als eerste nieuwe technologieën doorgevoeren. Joshua Halliburton, hoofd Europese zaken bij het onderzoeksbureau: "Automotivesystemen zijn complexer dan ooit en het zijn vooral de premiummerken die autonome rijhulpsystemen - adaptieve cruise control, lane keep assist, automatische remsystemen - als bouwblokken in hun modellen verwerken. Het is zaak voor fabrikanten deze knelpunten aan te pakken om het consumentenvertrouwen in de techniek te vergroten."

Toch zijn het niet zozeer de nieuwste technische snufjes die de ondervraagde autorijders bezighouden. Zij maken zich als vanouds het meest zorgen over motor- en versnellingsbakproblemen. Die kunnen immers duur uitvallen. 

Hieronder zetten we de topscoorders per segment op een rij. De modellen met de minste mankementen (in absolute aantallen) zijn de Hyundai i10, Volkswagen Tiguan, Mercedes-Benz E-Klasse, Vauxhall (Opel) Insignia en Peugeot 208. Ook Skoda voert twee segmenten aan, die van compacte middenklassers - met de Octavia - en compacte SUV's - met de Yeti. In de bij dit artikel toegevoegde afbeelding vind je de modelrangschikking. 

Betrouwbaarheid per segment (V.K. 2018)
Stadsauto's
Hyundai i10
Kia Picanto
n.v.t.
Compacte auto's
Peugeot 208
Hyundai i20
Toyota Yaris
Compacte middenklassers
Skoda Octavia
Kia Cee'd
Hyundai i30
Middenklassers
Vauxhall (Opel) Insignia
Jaguar XE
Ford Mondeo
Grote en luxe auto's
Mercedes-Benz E-Klasse
Jaguar XF
n.v.t.
Compacte SUV's
Skoda Yeti
Vauxhall (Opel) Mokka/Mokka X
Renault Captur
Middelgrote SUV's
Volkswagen Tiguan
Hyundai ix35/Tucson
Nissan X-Trail