Audi presenteert de nieuwe A1. Deze moet sportiever ogen dan zijn voorganger. De compacte hatchback zal alleen als Sportback verkrijgbaar zijn en niet langer met dieselmotoren.

De officiële onthulling van de tweede generatie Audi A1 is een feit. Het compacte premiummodel oogt vooral aan de bovenzijde strakker, nu de booglijn van A- tot en met C-stijl is verdwenen. In de plaats gekomen is een aflopend dak dat eindigt in een spoilerlip. Was de eerste generatie vooral leuk, de tweede moet sportiever ogen. De uitsparingen boven de grille, die de Audi Sport Quattro uit de jaren '80 in herinnering brengen, hinten daar ook naar.

Ook het interieur is ontworpen voor sportief rijden, met een knikje 'vouwt' het instrumentenpaneel om de bestuurder heen. De analoge instrumenten zijn vervangen door Audi's Virtual Cockpit dat naar wens is aan te passen. Het infotainmentdisplay voor het MMI-systeem is 8,8 inch maar kan desgewenst groter besteld worden. Tot de rijhulpsystemen die standaard aanwezig zijn behoren onder meer Lane Assist, Lane Departure Warning en een semi-automatisch parkeersysteem.

De nieuwe Audi A1 is groter dan z'n broer uit 2010. De lengte van 4,01 meter resulteert ook in een langere wielbasis. De A1 is 1,74 meter breed en 1,41 meter hoog. Waar inzittenden vooral blij mee zullen zijn is de 65 extra liter bagageruimte. Die begint bij 335 liter maar kan, met de rugleuning neergeklapt, groeien tot 1.090 liter. 

Audi A1 Sportback 2019

Volgende maand al kan de nieuwe A1 worden besteld. Dan verwachten we de prijzen. In november staat de A1 bij de dealer. Deze tweede generatie zal alleen nog leverbaar zijn als vijfdeurs Sportback. Audi biedt de A1 dan niet langer met dieselmotoren aan. 

Bij de marktintroductie zijn een aantal TFSI-benzinemotoren verkrijgbaar. Het eenliter exemplaar is te bestellen in 95 pk- of 116 pk-versie. Daarnaast is een 1,5 liter TFSI van 150 pk leverbaar en een tweeliter met 200 paardenkrachten. Standaard komen de meeste motoren met handbak, een zeventraps automaat is echter optioneel te bestellen.