Lotus

Lotus verwacht zijn eerste SUV over ongeveer 4 jaar te kunnen presenteren. De ontwikkeling van het model is inmiddels gestart.

De SUV van Lotus komt over ongeveer 4 jaar. Dat heeft de CEO van het merk, Jean Marc Gales, gezegd tegen Autocar. Het merk zet hoog in en ziet de Porsche Cayenne en Maserati Levante als belangrijkste concurrenten. Het doel is om van de Lotus-SUV de best sturende auto in zijn segment te maken. “Als dat niet lukt, dan is het project niet geslaagd”, aldus Gales.

De SUV wordt met enige afstand de grootste auto die het merk ooit bouwde. Ondanks het enorme formaat moet het gewicht van de auto onder de 2.000 kilogram blijven. Lotus gaat techniek van Volvo als basis gebruiken. Het merk is namelijk sinds vorig jaar onderdeel van Geely, het Chinese bedrijf dat ook Volvo in handen heeft.

Niet alleen het platform wordt van het Zweedse zustermerk geleend, ook de hybridetechniek vindt zijn weg naar de Lotus-SUV. Die is nodig om tot een aansprekend vermogen te komen, omdat de technische basis alleen geschikt is voor viercilindermotoren. Volvo haalt uit zijn hybridetechniek al vermogens van meer dan 400 pk, het is aan de engineers van Lotus om nog meer pk’s uit de aandrijflijn te toveren.

De SUV gaat zeer waarschijnlijk in China gebouwd worden, omdat daar een nieuwe fabriek staat die al Volvo-modellen op het SPA-platform produceert. De Lotus-fabriek in Engeland uitbreiden voor de productie van de SUV kan ook, maar is een duurdere optie.