Bentley EXP 12 Speed 6e Concept

Bentley bereidt zich voor op de toekomst. Een elektrische toekomst, met modellen die ook voor jongere kopers aantrekkelijk zijn. 

Onder aanvoering van een nieuwe CEO bereidt Bentley zich voor op de toekomst. Het merk dat altijd leunt op z'n erfgoed wil toch meegaan met de tijd. Bovendien wil het een nieuwe, jongere groep kopers trekken. De ontwikkelingen zitten nog in de startfase maar ontwerpdirecteur Stefan Sielaff heeft in het Britse magazine AutoExpress alvast een tipje van de sluier opgelicht. 

Luxe, vakmanschap én techniek

Lag de merkfocus tot nu toe vooral op luxe en vakmanschap, voortaan worden deze gecombineerd met technologie. In 2025 moet het gehele assortiment leverbaar zijn met een elektrische aandrijflijn. Een nieuw vlaggenschip dat deze verschuiving illustreert, is reeds in ontwikkeling. Een jaar geleden heeft Bentley een elektrische conceptcar geshowd, de cabriolet EXP 12 Speed 6e, maar die zal niet aan de basis van de nieuwkomer staan.

Siefall in AutoExpress: "De volgende stap wordt absoluut een elektrische, unieke Bentley die niet op een bestaande auto gebaseerd is maar een compleet frisse en nieuwe ontwikkeling [...]. Dat geeft ons de grootste kans om een compleet nieuwe ontwerptaal voor het merk neer te zetten." Het vlaggenschip zal een vier- of vijfzitter worden, met extra ruimte voor bagage. Een SUV sluit de designer uit, hij noemt een 'eleganter' en 'lager' model meer voor de hand liggend. 

Het moet bij de eerste aanblik een Bentley zijn

Porsche Mission E-techniek

We moeten bijvoorbeeld denken aan het aanstaande model van zustermerk Porsche, de Mission E. Die elektrische vierdeurscoupé benut het ontbreken van een brandstofmotor om een korte 'dashboard-tot-as ratio' te krijgen, de proporties waarop Bentley mikt met het nieuwe vlaggenschip. Zo'n totaal andere body voor het merk zou dan met bekende designkarakteristieken worden gecombineerd zodat 'het bij de eerste aanblik duidelijk een Bentley is'. 

De Mission E maakt ook een (theoretische) actieradius van 500 km mogelijk. Het platform biedt de optie van aanvullende carrosserievarianten, zoals een cabrio. Bentley geeft aan ook bezig te zijn met draadloze oplaadfaciliteiten. De ontwerpdirecteur vindt het nog te vroeg een verschijningsdatum te noemen, maar 'de niet zo verre toekomst' betekent dat we slechts een aantal jaar hoeven te wachten.