Project Cortex Land Rover

Land Rover ontwikkelt met aan aantal partners aan technologie die autonoom rijden buiten de gebaande paden mogelijk maakt. Daarnaast moet de zelfrijdende techniek straks in extreme weerssituaties kunnen functioneren, zoals dichte mist en sneeuw.

Waarom zou een zelfrijdende auto alleen geschikt zijn voor op de weg? Land Rover ontwikkelt op dit moment techniek waarmee terreinwagens ook off-road volledig autonoom kunnen rijden, zelfs in uitdagende omstandigheden. Een Land Rover die autonoom door de moeder ploegt of over een ijsvlakte rijdt, dat moet straks mogelijk zijn.

Bij zware terreinomstandigheden horen vaak ook uitdagende weerssituaties, zoals dichte mist, extreme regen en sneeuw. Ook daarvoor ontwikkelt het merk technologie, onder de noemer Project Cortex.

Het project is er vooral op gericht om alle omgevingsinformatie te verzamelen en om te zetten in nuttige aansturing. Het gaat dus niet alleen om afstandmetingen en radargegevens, maar ook om licht, geluid en camerabeelden. De computers zijn zelflerend, zodat de auto bij elke situatie weer verfijnder en doeltreffender kan reageren.

De technologie is gericht op level 4 en 5 op de schaal van autonoom rijden. Dat wil zeggen: bijna volledig autonoom en volledig autonoom. Het zal daarom nog jaren duren voordat Project Cortex klaar is om toegepast te worden in productie-auto’s.