De Opel Combo is een bekende naam in bedrijfswagenland, de Combo met toevoeging Tour is iets minder gezien. Toch wordt deze toevoeging al sinds 1995 gebruikt om de personenversie van Opels compacte besteller aan te duiden. Met de Combo Tour richten de Duitsers zich op de praktisch ingestelde consument. Of het nu gaat om honden, kinderwagens, mountainbikes of een uitgebreide sessie Leen Bakker, dit type auto gaat er immers als geen ander mee om. Voor wie dit als muziek in de oren klinkt is er nu een nieuwe Combo Tour, waarmee ik op pad ga. Een rij-indruk.

Opel levert de Combo Tour met twee benzine- en twee dieselvarianten. De 110 pk sterke 1,2-liter benzinemotor is gekoppeld aan een handgeschakelde zesversnellingsbak, de 130 pk-variant aan een automaat met acht (!) verzetten. Dieselrijders kunnen kiezen uit een 1.5 met naar wens 76, 102 of 130 pk vermogen. Voor particuliere kopers is de 1.2 Turbo met 110 pk het meest aantrekkelijk, vandaar dat ik die variant verkies voor deze eerste rij-indruk.

Goed bedeeld

Met de 1,2-liter turbomotor is de 1.356 kg zware Combo Tour goed bedeeld. Je moet de motor iets verder doorhalen om tot dezelfde prestaties te komen als een – lichtere – Grandland X, maar upgraden naar de 130 pk sterke variant lijkt niet nodig. Zeker niet omdat de versnellingsbak heel aangenaam schakelt en ook de koppeling zich eenvoudig laat bedienen. Het ‘roeren’ zoals in bedrijfswagens van voorheen is verleden tijd: de Combo Tour voelt echt aan als een personenwagen.

Na een gevarieerd traject lees ik een verbruik af van een keurige 1 op 12,3. In de dagelijkse praktijk zonder ‘testgedrag’ zal het nog iets zuiniger kunnen, ik reken op zo’n kilometer extra per liter benzine.

Meer personenwagen

Opel Combo Tour

Onwillekeurig verwacht je niet veel van de rij-eigenschappen met zo’n hoge, bedrijfswagenachtige koets. Toch doet de Opel Combo het goed, verrassend goed zelfs. Hij stuurt gemakkelijk in en je merkt al snel dat het onderstel is afgestemd op comfort. Zowel korte oneffenheden als verkeersdrempels worden netjes gedempt terwijl de koets in bochten nadrukkelijk op één oor gaat hangen. De beoogde klanten zullen het eerste waarderen en zich aan het tweede waarschijnlijk niet storen. Dat de auto zowel tijdens het accelereren als op constante snelheid aangenaam stil is zal iedereen op waarde weten te schatten.

Ruimte aantrekkelijker verpakt

Dat de Opel Combo Tour nog steeds een Combo is mag duidelijk zijn, maar ook bij de bedrijfswagen zijn vanbinnen grote stappen gemaakt. Natuurlijk is het interieur opgebouwd uit louter harde kunststoffen, eenvoudigweg omdat het onder zwaar gebruik mooier blijft. De pragmatische koper zou het een worst wezen en geniet meer van niet minder dan 15 opberg- en aflegvakken. Interessant zijn vooral het grote, dubbele dashboardkastje en de handige – optionele – bak bovenin de kofferruimte, die je zowel vanuit de kofferbak als vanaf de achterstoelen kunt bereiken. Een derde zitrij is optioneel leverbaar, waardoor de Combo plaats biedt aan 7 personen en nog weinig bagage.  Voor wie meer ruimte wenst levert Opel een 35 cm verlengd exemplaar.

November in de showroom

De nieuwe Opel Combo Tour arriveert in november bij de Nederlandse dealers. De 1,2-liter benzinemotor met 110 pk is er vanaf 28.327 euro, de meerprijs voor de verlengde variant bedraagt 1.210 euro bij deze variant. Dieselen met 75 pk kan vanaf 30.864 euro, de L2-carrosserie kost 34.642 euro. Deze wordt standaard geleverd met 102 pk sterke motor.

Binnenkort publiceert Autokopen.nl een uitgebreide rijtest van de nieuwe Opel Combo Tour.