Afbeelding: WLTPFacts.eu

Hoewel het jaar 2018 nog zeker twee maanden te gaan heeft blikken de RAI Vereniging en BOVAG alvast vooruit. Naar verwachting worden er in 2019 zo'n 440.000 nieuwe auto's verkocht, net zoveel als de bijgestelde prognose voor 2018 vermeldt. 

Hoewel de toenemende economische groei anders doet vermoeden zullen de autoverkopen waarschijnlijk niet verder toenemen. RAI Vereniging en BOVAG wijten dat voornamelijk aan de onzekere effecten die de nieuwe emissietest WLTP heeft op aanschafbelasting BPM. 

Doordat veel auto's in theorie meer CO2-uitstoot genereren onder de nieuwe testmethode zorgt ervoor dat het BPM-bedrag toeneemt en nieuwe auto's duurder worden. De regering heeft besloten hier vooralnog geen maatregelen voor te treffen, waardoor het voor consumenten minder aantrekkelijk wordt om een nieuwe auto te kopen. 

Meer elektrische auto's 

Positief nieuws is er voor de elektrische auto, waarvan verwacht wordt dat er een stuk meer verkocht gaan worden. Dankzij een aantal nieuwe modellen met een groter rijbereik verwachten RAI Vereniging en BOVAG in 2019 zo'n 28.000 nieuwe EV's op de weg te verwelkomen. Dit zou betekenen dat 6,4 procent van de nieuwe auto's een volledig elektrische aandrijving heeft. De stijging kan verklaard worden door het nog altijd gunstige bijtellingspercentage van 4 procent over de eerste 50.000 euro van de aanschafwaarde.