Tesla Roadster

Op het evenement Grand Basel beleeft de Tesla Roadster z'n publieksdebuut. Bestellen kan al, maar de open te rijden  vierzitter wordt pas in 2020 geleverd. Voor velen zal dat echter toch de moeite waard zijn...

In Basel is deze week de nieuwe generatie Tesla Roadster voor het eerst te bekijken. Dat wil zeggen: er staat een prototype zonder zichtbaar interieur. De enige nu al bekende voorzieningen zijn de semi-zelfrijdende techniek (Autopilot) en de automatische software-updates die tijdens het laden worden doorgevoerd. Gelukkig zijn er wel nieuwe specificaties ten opzichte van de eerdere modelaankondiging

Bevestigd worden de prestaties die vergelijkbaar met die van een supercar. De topsnelheid van boven de 400 km/u wisten we al, net als de 0-100 km/u-sprint binnen 2,1 seconden. Over 100 mijl/u (160 km/u) doet de roadster 4,2 tellen, de 'quarter mile' ofwel 402 meter wordt als het moet in 8,8 seconden afgelegd. Het aantal paardenkrachten van de drie elektromotoren is nog altijd onbekend, maar het koppel bedraagt een absurde hoeveelheid van 10.000 Nm. 

De enige reden voor [het zware accupakket en de grote actieradius] is om benzineauto's een hardcore smackdown te geven

En dan het accupakket, dat een capaciteit heeft van 200 kWh - tweemaal zoveel als in de zwaarste Model S-uitvoering. Theoretisch zou volgens Tesla 1.000 km gereden kunnen worden tussen twee laadbeurten in. Ongeacht de (uiteindelijk lagere) praktijkafstand gaat het om een record voor een elektrische productieauto.

Tesla-CEO Elon Musk stelt dat hiervoor gekozen is om benzineauto's een 'hardcore smackdown' te geven, zeg maar een finale klap op weg naar de knock-out. Wij zien nog een reden: er zijn vandaag de dag elektrische concurrenten op de markt, in tegenstelling tot 2008 toen de eerste generatie roadster verscheen.

De nieuwe Roadster gaat nog niet direct in productie. Tesla geeft 2020 op als verkoopstart. Wel kan het model vanaf heden besteld worden. Voor Nederlandse kopers geldt een aanbetaling van 43.000 euro voor het basismodel. Die gaat omgerekend ruim 172.500 euro kosten; daar gaan de dan geldende belastingvoordelen nog vanaf. Eerst gaat de Founders Edition in een oplage van duizend stuks in productie. Die kost zo'n 215.000 euro en dient in z'n geheel vooraf betaald te worden.