Kia is op stoom. Nadat het afgelopen jaar de imagomaker Stinger heeft gelanceerd is er nu de ProCeed. Een sportief gelijnde stationwagen, die nadrukkelijk shooting brake genoemd wordt. Vergelijk hem met de Mercedes-Benz CLA Shooting Brake. Zeker niet praktischer dan een reguliere stationwagen, maar een auto die je koopt omdat je hem mooi vindt. In Barcelona staan we oog in oog met Kia’s nieuwste.

Direct nadat het doek van de Kia ProCeed getrokken wordt valt op: dit is inderdaad geen standaard stationcar. De daklijn loopt direct na de achterdeuren sterk af en vindt zijn weg naar een sterk afgeronde achterzijde. Daar worden de lichtunits met elkaar verbonden door een welhaast Porsche-achtige led-strook. Eveneens opvallend is de verchroomde 'haaienvin' in de achterste zijruit, die een opvallende onderbreking vormt in de strakke raamlijn. Om het sportieve karakter van de Kia ProCeed te benadrukken wordt de auto standaard uitgevoerd als GT-Line.

Kia ProCeed

De Kia ProCeed meet 4,605 meter – daarover moeten we zo precies zijn omdat het exact 5 millimeter meer is dan de Ceed Sportswagon. Het dak is 4,3 centimeter lager dan bij die auto, wat een sportiever silhouet oplevert. De wielbasis blijft met 2,65 meter gelijk. De kofferbak is met 594 liter inhoud iets compacter dan bij de stationwagon, maar wel anderhalf keer zo groot als het bagageruim van de hatchback.

De Kia ProCeed komt in het eerste kwartaal van 2019 op de markt. Prijzen, verbruiks- en prestatiecijfers kunnen we in aanloop naar dat moment tegemoet zien.