Met de Monza SP1 en SP2 start Ferrari de nieuwe limited edition serie Icona. De eerste 'iconische' Ferrari-sportwagens die ter inspiratie dienen zijn de 'barchetta's' uit de jaren '50 van de vorige eeuw.

Ferrari brengt een nieuwe serie 'limited editions' uit onder de conceptnaam Icona: gebaseerd op iconische, historische Ferrari-sportwagens. Tijdens een dag voor investeerders, gisteren bij de fabriek in Maranello, heeft het Italiaanse merk de eerste twee uitvoeringen gepresenteerd. 

De Monza SP1 en SP2 zijn geïnspireerd op de lichtgewicht roadsters uit de jaren '50 van de vorige eeuw, de zogenaamde barchetta's. De twee verschillen onderling in het aantal personen dat ze kunnen vervoeren: de SP1 is een eenzitter terwijl de SP2 plaats biedt aan een extra passagier. Die laatste is daarbij voorzien van een beschermende voorruit en roll-bar. In de eenzits-SP1 heeft Ferrari een 'virtual wind shield' verwerkt in de kuip vóór het instrumentenpaneel.

Ferrari 'Icona' Monza SP1

Net als bij de barchetta's hebben de Monza-uitvoeringen een laag gewicht. De volledige body is van koolstofvezel gemaakt, evenals als het complete interieur. Ferrari stelt dat het ook de nodige aandacht heeft besteed aan de dynamiek en aerodynamica van de SP1 en SP2. 

De Icona-modellen zouden tevens 'de beste gewicht-pk verhouding van alle barchetta's ooit' hebben, maar we kunnen dit helaas niet staven met specificaties. Wel hebben we de sprintcijfers voor je. Met de Ferrari Monza SP1 of SP2 kun je vanuit stilstand binnen 2,9 seconden op de 100 km/u zitten, en binnen 7,9 tellen op de 200 km/u. Daarvoor verantwoordelijk is de sterkste motor ooit gebouwd in Maranello, een V12 die 810 pk kan leveren.