Audi SQ8 TDI

Twee uitlaatgasturbo’s, een elektrische compressor en acht cilinders zijn er voor nodig, maar dan heb je wel wat. De nieuwe Audi SQ8 TDI is de krachtigste dieselauto van Europa.

Audi presenteert de SQ8 TDI, het nieuwe SUV-topmodel van het merk. Onder de motorkap ligt een V8 dieselmotor met twee uitlaatgasturbo’s en een elektrische compressor. Die laatste zorgt ervoor dat het maximale koppel van 900 Nm al bij 1.250 tpm beschikbaar is. De SQ8 TDI heeft een vermogen van maar liefst 435 pk en kan in 4,8 seconden van 0 naar 100 km/u accelereren. De topsnelheid is zoals gebruikelijk bij snelle Duitse auto’s begrensd op 250 km/u.

De elektrische compressor maakt gebruik van een separaat 48 Volt-circuit, net als mild-hybrid-techniek die volgens Audi zorgt voor een 0,5 l/100 km lager verbruik. Een achttraps automaat en Quattro vierwielaandrijving zijn standaard, een sperdifferentieel, vierwielbesturing en actieve rolstabilisatie zijn als optie verkrijgbaar. De SQI TDI heeft standaard luchtvering en elektrisch instelbare dempers, die met de verschillende rijstanden van het Audi Drive Select-systeem zijn aan te passen.

De snelle Q8 is aangekleed met sportieve accenten, zoals een matzilverkleurige grille-omlijsting, aangepaste bumpers en een specifieke invulling van de grille. Het interieur is verfraaid met donkere bekleding, sportstoelen en sierlijsten van geborsteld aluminium.

Audi zet de SQ8 TDI aan het eind van de zomer bij de dealers, de prijs is nog niet bekend.