Maak kennis met de nieuwe generatie BMW 1 Serie! Voor het eerst voorwielaangedreven, maar volgens BMW rijdt het model dynamischer dan ooit. De nieuwe lay-out brengt bovendien diverse voordelen met zich mee.

Voor de liefhebbers zal het even slikken zijn, maar ze hebben al even aan het idee kunnen wennen. Dat de derde generatie van de BMW 1 Serie voorwielaandrijving zou rkijgen, kondigde BMW enige tijd geleden al aan. Het is een logische stap, omdat de X1 en X2 op dezelfde bodemplaat zijn gebaseerd. BMW deed al eerder uit de doeken dat de nieuwe lay-out geen belemmering is voor BMW-rijeigenschappen, volgens het merk is de nieuwe 1 Serie de meest dynamisch rijdende auto in zijn segment.

Een andere ingrijpende wijziging is dat de nieuwe 1 Serie geen driedeursversie krijgt. De nieuwe 1 Serie heeft standaard vijf deuren en biedt dankzij het ontbreken van cardanas en het efficiënter ingedeelde interieur meer ruimte. De achterpassagiers hebben in alle richtingen centimeters meer vrijheid en de kofferbak is met 20 liter gegroeid tot 380 liter. De buitenmaten zijn nagenoeg hetzelfde, alleen in de breedte is de 1 Serie noemenswaardig groter geworden (3,4 centimeter extra).

Grotere nieren

De BMW 1 Serie heeft een heel nieuw design, met meer vloeiende lijnen, een kortere motorkap en een grotere grille. Die is bovendien niet ingevuld met verticale spijlen, maar met kleine streepjes. Met led-verlichting, lichtmetalen wielen van 16 tot 19 inch en een M-Sport-pakket is de nieuwe 1 Serie naar smaak aan te kleden.

BMW 1 Serie

BMW presenteert tal van nieuwe opties, zoals een panoramadak, een elektrisch bedienbare  achterklep, een digitale cockpit en een digitale sleutel. Dat laatste houdt in dat de auto ook met je telefoon is te openen en starten. De nieuwe 1 Serie wordt, al dan niet standaard, uitgerust met diverse actieve rijhulpsystemen, zoals een rijbaanassistent, cruise control met afstandsradar en een inparkeersysteem. Nieuw is de Reversing Assistant, waarmee de 1 Serie automatisch achteruit kan rijden. De auto onthoudt de stuurbewegingen van de laatste 50 meter, tot een snelheid van 36 km/u.

BMW heeft diverse drie- en viercilindermotoren klaarstaan, zowel diesels als benzinemotoren. Bij de verkoopstart later dit jaar biedt BMW twee benzineversies, de 118i met 140 pk sterke driecilindermotor en de M135i met 306 pk sterke 2.0 viercilinder. Er zijn drie diesels, de 116d (116 pk), de 118d (150 pk) en de 120d (190 pk). De twee krachtigste motorversies zijn standaard voorzien van xDrive-vierwielaandrijving.

BMW maakt eind juni de prijzen van de nieuwe 1 Serie bekend.

Update 11.00 uur: nu met heel veel foto's.