5 jaar geleden was de A3 Sportback het eerste model van Audi met een plug-in hybride aandrijflijn. Nu is er opnieuw een A3 Sportback e-tron stekkerhybride. Het model is direct te bestellen.

In 2014 verscheen de eerste plug-in hybride van Audi. Inmiddels heeft het merk al vijf plug-in hybrides in het gamma, en nu voegt de 'E-tron' op basis van het huidige A3-model toe. De stekkerhybride A3 Sportback 40 E-tron Advance Sport is per direct te bestellen. De vanafprijs ligt op 40.360 euro. 

Prestaties en verbruik

De nieuwkomer heeft een systeemvermogen van 204 pk. Daarvan is 150 pk afkomstig van een 1.4 TFSI-turbobenzinemotor, de 75 kW sterke elektromotor levert de overige kracht. Het totale koppel ligt op 350 Nm. De elektromotor is geïntegreerd in de 7-traps S Tronic-transmissie die een dubbele koppeling heeft. Deze motorisering is goed voor een 0-100 km/u-sprintje in 7,6 seconden en een topsnelheid van 222 km/u. 

De plug-in hybride A3 Sportback heeft een lithium-ion accupakket met een capaciteit van 8,8 kWh. Puur elektrisch rijden - met een maximale snelheid tot 140 km/u - kan tot 46 km ver. Bij optimale toepassing van de rijmodi zou het gemiddelde verbruik van de A3 Sportback 40 e-tron slechts 2,0 l/100 km bedragen. 

Naast EV-rijmodus kan de bestuurder namelijk kiezen voor de hybridemodus 'Auto', waarbij de auto zelf bepaalt of het beter is de brandstofmotor en/of juist de elektromotor te gebruiken. In 'Hybrid Hold'-modus wordt de energie in de batterijen bewaard voor een later moment, bijvoorbeeld om emissievrij te rijden binnen een milieuzone. 

Audi A3 Sportback Plug-in Hybrid

Uitrusting en laadvoorzieningen

Aan boord is een aansluiting voor opladen bij publieke laadstations. Voor deze stroom én brandstof is optioneel een Shuttel-mobiliteitspas beschikbaar. Voor thuisladen biedt Audi een laadpunt inclusief installatie à 1.550 euro aan. De stekkerhybride is uitgevoerd met onder meer stoelverwarming voorin, een driespaaks multifunctioneel stuurwiel, de Audi Virtual Cockpit en de Audi smartphone interface.

De Audi A3 Sportback Plug-in Hybrid is te herkennen aan de matzwarte grille met verchroomde spijlen en sportief gestylede bumpers. Standaard op de Advance Sport zijn de S Line-interieuruitrusting, S Line-achterspoiler, 18 inch lichtmetalen wielen en meer sportieve features.