Je hebt een topfunctie met 70-urige werkweek, waarbij je op de been wordt gehouden door espresso en een fijne secretaresse. Dan is het fijn om je verdiende kapitaal stuk te slaan op een welverdiende automobiele traktatie. Helaas telt je Gooische villa slechts twee garages en eentje daarvan is al geconfisqueerd door de SUV van je echtgenote. Een uitgebreide collectie van exclusieve vierwielers is daarom simpelweg onmogelijk, maar toch ambieer je de luxe van een limousine, de looks van een GT en de snelheid van een sportwagen. Jouw nummer 1 vervoermiddel moet daarom alles dat rijden tot een feestje maakt in één auto verenigen. Is de vernieuwde Mercedes-Benz CL 63 AMG wat?

Bij de eerste aanblik zie je al dat de Mercedes CL een speciale automobiel is. Zijn lengte van ruim vijf meter geeft ’m imposante proporties, waardoor auto’s van een meer gangbaar formaat tot Dinky Toys worden gedegradeerd. Sinds 2006 is de CL met ‘de snoet van een Grote Vriendelijk Reus’ in productie, maar sinds de facelift van vorig jaar is zijn neus strakker gevormd en kijkt hij wat arroganter de wereld in. En mag het, met een aanschafprijs van ver over de twee ton en het prestatiepotentieel van een sportwagen?

De CL 63 AMG doet daar met zijn dikker aangezette luchtinlaten aan de voorzijde en een diffuser aan de achterzijde nog een schepje bovenop. Bij een AMG mag dat, net zoals die gespierde sideskirts en die vier enorme uitlaatpijpen. Verder heerst het chique nog steeds over het ruige. De lijn over de flank naar de achterlichten en de vorm van de achterruit zijn fraai, boogvormig ontworpen en daarmee vertolkt de CL karakteristieke stijlelementen van het Mercedes-Benz uit de jaren zestig. In zijn totaliteit oogt deze flamboyante topcoupé als een fundamenteel andere auto in plaats van slechts een tweedeurs variant van de S-Klasse te zijn.

Geborgen en exclusieve ambiance

Datzelfde onderscheid vind je helaas niet terug in het interieur, dat sterk leunt op het dashboardontwerp van de S-Klasse. Het stuurwiel, de tellers, vrijwel de gehele middenconsole en natuurlijk alle bedieningselementen zijn hetzelfde. Een verschil is dat de pianolak sierinleg bij de CL niet over de gehele breedte van het dashboard doorloopt. Het gevoel van ruimte en luxe blijft echter onveranderd aanwezig. Overal waar je kijkt zijn topklasse materialen gebruikt - strookjes aluminium, chromen randjes en fraai aan elkaar gestikt zwart leder. Niet alleen het meubilair, maar ook het dashboard en zelfs de hemelbekleding is met koeienhuid bedekt. Het IWC-klokje midden op het dashboard completeert de exclusieve ambiance. Door de donkere kleurkeuze krijg je een erg geborgen gevoel, maar het schuifdak biedt indien gewenst meer licht in het interieur.

De meerprijs voor minder ruimte is gerechtvaardigd als je kijkt naar het design en de exclusiviteit

Voorin zit je als een vorst in kuipvormige fauteuils, die je lichaam voldoende omklemmen en zacht genoeg zijn voor langere ritten. Naar wens kunnen de zetels gekoeld of verwarmd worden en zelfs je rug masseren. Achterin biedt de CL twee volwaardige zitplaatsen. De instap naar achteren vergt enige lenigheid, maar wie niet al te lang is kan er prima zitten. De bagageruimte is met 490 liter gelijk aan die van een grote sedan en voldoet daarom uitstekend. De vraag of een 20 mille gunstiger geprijsde S-Klasse niet veel praktischer is, moet met een volmondig ‘ja’ worden beantwoord, maar is tegelijkertijd volledig irrelevant. De meerprijs voor minder ruimte is gerechtvaardigd als je kijkt naar het design en de exclusiviteit.

Eruptie van geluid en geweld

Rijden met deze AMG is elke keer weer een genoegen en dat begint al bij de koude start. Met een diep gorgelende achtcilindergrom draait de nieuwe 5,5 liter motor zijn licht verhoogde stationaire toerental. Het geluid laat geen misverstand bestaan over de potentie. De eerste aanname op het gas is vriendelijk, maar ook gretig en direct. Aanvankelijk wordt het gaspedaal door mij slechts lichtjes aangeraakt en dat blijkt ruim voldoende om het handgebouwde motorblok de ruim 2.000 kg zware CL vlot door het verkeer te laten bewegen. Ondertussen kan de techniek goed opwarmen, uiteraard is de olietemperatuur op de boordcomputer te volgen. Toeren hoeft het blok bijna niet te maken, want al voor de 2.000 tpm schakelt de automaat op en ook op de snelweg blijf je ruim daaronder.

Vergelijk je de oude 63 AMG-motor met de nieuwe, dan is het verschil tussen atmosferisch en geblazen direct zichtbaar in de cijfers. Waar de atmosferische 6,2 liter motor flink in de toeren moet worden gejaagd (525 pk bij 6.800 tpm), daar profiteert deze nieuwe V8 van twee turboladers. Het blok heeft een vermogen van 544 pk dat al bij 5.500 tpm piekt - op dat toerental leverde de oude CL 63 AMG net zijn maximum koppel van 630 Nm. De nieuwe AMG-motor doet daar met maximaal 800 Newtonmeter nog een flinke schep bovenop, terwijl deze waarde beschikbaar is vanaf een veel bruikbaardere 2.000 tpm. En alsof dat allemaal niet genoeg is, heeft de testauto ook nog het AMG Performance Package, waarmee het vermogen naar een furieuze 571 pk en het koppel naar een klinkerversplijtende 900 Nm stijgt.

De donkere kleur geeft een geborgen gevoel, het schuifdak biedt indien gewenst meer licht

Met die waarden presteert hij zelfs gelijkwaardig aan de anderhalf keer zo dure CL 65 AMG, die met een 630 pk en 1.000 Nm sterke twaalfcilinder bi-turbo de absolute top-of-the-range vormt. Donder en bliksem komen samen als de CL 63 AMG wegtrekt en het furieuze gebulder zwelt met het stijgen van de toeren verder aan. Met feilloze klappen van bak en uitlaat (zelf flipperen kan ook) ramt de CL gecontroleerd door zijn zeven trappen naar de gewenste snelheid. In een onwerkelijke moeiteloosheid spurt de CL 63 AMG in 4,4 seconden naar ‘de honderd’, om niet al te lang daarna de - vanwege de winterbanden - begrensde topsnelheid van 240 km/u in te denderen. Op zomerbanden zou de magische 300 km/u-grens in het verschiet liggen – wat een eruptie van geluid en geweld!

Onontbeerlijke afleidingen

De wijze waarop de CL van zijn plek gaat, doet met name op de tussensprints menig sportwagen verbleken. Op werkelijk ieder moment is er een surplus aan kracht voorhanden. Geen turbogat, geen aarzeling: de CL 63 AMG katapulteert je resoluut richting horizon. Terugschakelen is vaak niet eens nodig. Inhalen voltrekt zich in een vlaag van verstandsverbijstering, als je de snelheidsmeter enkele seconden later op ‘riant je rijbewijs kwijt’ ziet staan. Kwaad of gefrustreerd achter het stuur van deze AMG stappen kan fataal aflopen, want hij vraagt in het Nederlandse verkeer heel erg veel van je zelfbeheersing. Vormen ontspannende zaken als de massagestoelen, het open dak en het fantastische audiosysteem misschien daarom wel onontbeerlijke afleidingen?

Met het AMG Performance Package heeft de auto een furieuze 571 pk vermogen en een klinkerversplijtende 900 Nm koppel

Op droog wegdek is het explosieve karakter aardig in toom te houden, zelfs je schoonmoeder kan de CL 63 AMG veilig en zonder fratsen door het verkeer loodsen. Op constante snelheid is het zelfs een rustige auto en bovendien relaxed als een reisauto moet zijn. De CL is geen compromisloze sportwagen met een zware of moeilijke bediening. Integendeel, de besturing is tamelijk licht en afstandelijk, zoals dat bij een GT als deze past. De installatie reageert behoorlijk direct - met dank aan het brede schoeisel - maar de keerzijde daarvan uit zich in spoorgevoeligheid. Met het adaptieve onderstel glijdt en deint de CL soepel als een S-Klasse over het asfalt, maar naar wens ook sportief stevig. Je kunt het rijkarakter naar eigen smaak of de omstandigheden aanpassen. De CL leent zich echter niet voor het betere stuurwerk, want daarvoor stuurt hij te wollig en is ‘ie simpelweg te zwaarlijvig maar motor en onderstel weten het gewicht aardig te verhullen.

Dat deze Benz een hap uit je kapitaal kost mag geen verrassing zijn, maar toch is er goed nieuws op financieel vlak. Met de komst van de nieuwe 63 AMG-motor werd het brandstofverbruik met dank aan de twee turbo’s verbeterd. Haalde je met de oude zomaar 1 op 6 of slechter, de nieuwe ‘doet’ met gemak 1 op 8,5. Pas wanneer je gaat blazen of (Autobahn)beuken, daalt het verbruik richting de 1 op 6 en dat is gezien de prestaties nog altijd acceptabel. Het beste en meest fanatieke start-stopsysteem dat ik ooit heb getest doet ook nog een aardige duit in de goedgevulde zakken van de eigenaar. Zit je daar niet op te wachten, dan zul je bij aanvang van iedere rit de ‘Eco’-stand in de boordcomputer moeten uitschakelen. Onzinnig of niet, het heeft zijn weerslag op de CO2-uitstoot en daarmee ook op de aanschafprijs. Van een vuurrood G-label naar een okergeel E-label scheelt in dit geval 111 gram per kilometer en nog leuker is de ruim 20.000 euro besparing bij de aanschaf! Dat zijn dan weer goed bestede muntjes voor de omvangrijke optielijst, die de totaalprijs van deze complete testauto laat opdrijven naar 237.737 euro. Pinnen of contant?

Waarom zou je meer willen?

Laat ik vooropstellen dat de CL 63 AMG geen sportwagen is, maar wel als zodanig presteert. Van het uiterlijk moet je houden, want dat is als een maatpak boven voetbalschoenen. De nieuwe AMG-motor is als een bloeddiamant - een prachtig juweel, maar wat een geweld! Het verbruik is ten opzichte van de vorige 63 AMG met twintig procent gedaald en is nu aanvaardbaar, terwijl ook op vermogen en koppel winst werd geboekt. Daarmee doet deze CL het op papier in elk geval beter dan zijn voorganger. Zelfs zo goed, dat je rationele vraagtekens kunt zetten bij het bestaansrecht van de CL 65 met twaalfcilinder. Als zelfs de ‘instap’-CL 500 je al in krap vijf tellen naar de honderd katapulteert, waarom zou je dan nog meer willen? Wil je alle comfort, ruimte, luxe en sensatie in één auto, dan is de CL 63 AMG een investering waar je iedere dag plezier van hebt. Met dank aan het beleid van minister Jan Kees de Jager is de CL 63 AMG ook nog eens met de waarde van een Toyota Prius in prijs gedaald. Nu maar hopen dat diezelfde minister de bonus voor dit jaar niet tegenhoudt.