Hoewel compacte SUV’s steeds populairder worden ten koste van de middelgrote modellen, heeft dat Honda en Kia er niet van weerhouden om de CR-V en Sorento flink te vernieuwen. Honda kwam vorig jaar met een compleet nieuwe CR-V en Kia voerde een grondige facelift door bij de Sorento. Twee stoere ‘off-roaders’ die in dezelfde klasse opereren. Met dikke diesels, automaat en ‘het hele boekje erop’ benaderen de prijzen van beide Aziaten de 60 mille. Serieus geld, maar welke wint het meeste terrein?

Hoewel beide testauto’s qua prijzen inclusief opties dicht bij elkaar liggen, zijn ze op één punt niet helemaal vergelijkbaar: de Honda heeft voor 62.490 euro ook nog vierwielaandrijving, deze Kia heeft voor 57.080 euro alleen voorwielaandrijving. Beide auto’s zijn ‘slachtoffer’ van het Nederlandse BPM-regime, want de CO2-uitstoot van de diesels in automaatuitvoering maken de Kia en Honda buitenproportioneel prijzig. De Honda lijkt het duurst, maar zijn vanafprijs ligt voor een vrij kaal uitgevoerde voorwielaangedreven tweeliter benzine op slechts 29.990 euro. De ‘instap’-Sorento kost als benzine minimaal 10 mille meer, maar is voor dat geld wel completer uitgevoerd en sterker gemotoriseerd. Een ander belangrijk verschil is het formaat van beide auto’s, want de Kia Sorento is net 115 mm langer en daardoor ook leverbaar als zevenzitter.

Even wennen

De Koreanen spreken bij de Sorento van een volledig nieuw model, terwijl het uiterlijk niet meer dan een facelift suggereert. Toch is er wel degelijk meer veranderd dan je in eerste instantie kunt zien. Onderhuids is bijna alles gewijzigd, want de Sorento staat nu op het platform van de nieuwe Hyundai Santa Fe. Het exterieur bleef desondanks grotendeels gelijk. De opvallendste wijzigingen vind je aan de voor- en achterkant, waar de nieuwe lichtunits van LED’s zijn voorzien.

Bij de Honda CR-V zijn de rollen omgedraaid. Alles aan de auto is nieuw, behalve de bodemplaat. Die is namelijk nagenoeg gelijk aan die van zijn voorganger. Honda ontwerpt de laatste jaren opvallende auto’s, maar wel met een duidelijk herkenbaar familiegezicht. De nieuwe CR-V heeft een futuristische uitstraling, met name door zijn apart gestileerde front. De rest van de auto ligt wat lastiger op het netvlies. De daklijn loopt als een soort waterhoofd boven de aflopende raamlijn door. Apart en gedurfd is het design van de CR-V in elk geval wel, maar mooi? Ik moet er nog even aan wennen.

De Koreanen spreken bij de Sorento van een volledig nieuw model, terwijl het uiterlijk niet meer dan een facelift suggereert.

Ruim of verfijnd

Binnenin de Kia zijn verschillen met ‘oude’ Sorento klein. De centrale middenconsole is anders vormgegeven en dan met name de bedieningspanelen van de climate control en het multimediasysteem. Een leuk detail op deze uitvoering is de digitaal op een TFT-scherm weergegeven snelheidsmeter, met een geïntegreerde boordcomputer. Het geheel maakt daardoor een moderne indruk. Het gebruikte materiaal oogt door de structuur mooier dan voorheen, maar blijft op sommige stukken vrij hard. Op dat punt blijft ‘ie achter op de Europese concurrenten die voor hetzelfde geld ook binnen bereik zijn.

De Sorento blijft met zijn bovengemiddelde ruimte een sterk aanbod en daarmee verslaat hij ook de nieuwe CR-V, zelfs nu die weer een stukje gegroeid is. Zoals al eerder genoemd is de Kia leverbaar met een derde zitrij en deze extra zitplaatsen zijn gemakkelijk opklapbaar en creëren een vlakke laadvloer. Volwassenen zullen hier niet gauw plaatsnemen, maar voor kinderen is het prima vertoeven. De overgebleven bagageruimte van 258 liter is handig voor een aantal weekendtassen, maar houdt niet echt over. Hoe anders is dat met de derde zitrij neergeklapt, want dan biedt de Kia maar liefst 660 liter laadruimte. De Honda is met 589 liter iets kleiner achterin. De ruimte op de achterbank is vergelijkbaar en in beide gevallen ruim bemeten, ook voor langere personen. De rugleuning kan in beide auto’s gekanteld worden voor een relaxte zithouding.  Het panoramadak waarmee beide Aziatische SUV’s uitgerust zijn zorgt voor een ruimtelijk gevoel in het interieur. Bij de Sorento kun je een groot deel van het dak openen waardoor je ook nog van de buitenlucht kunt genieten.

Binnenin de Honda voelen de materialen net wat beter aan dan bij de Kia. Ook steekt het geheel fraaier in elkaar. Dat neemt niet weg dat er ook in de CR-V nog veel harde stukken kunststoffen aanwezig zijn. Het dashboard is net als de buitenkant futuristisch vormgegeven, maar alle knoppen zijn overzichtelijk geplaatst waardoor de bediening intuïtief is. Het multimediasysteem blijft achter bij dat van de Kia, dat sneller werkt en mooiere graphics heeft. De navigatiesystemen zijn standaard op deze zeer complete uitvoeringen.

Beide testauto’s liggen qua prijzen inclusief opties dicht bij elkaar

‘Vanzelfsprekend’ zijn beide auto’s voorzien van lederen bekleding en in zowel de Kia als de Honda zitten de stoelen erg prettig. Die van de Kia bieden net wat meer steun in je rug maar de algehele ondersteuning is in de Honda beter voor elkaar. Je zit in ieder geval prettig hoog waardoor je een goed overzicht op de weg hebt. Wel is het zicht in beide auto’s naar achteren beperkt door de grote D-stijlen. Gelukkig zijn de SUV’s in deze uitvoeringen standaard uitgerust met een achteruitrijdcamera, wat parkeren vergemakkelijkt. De Kia voegt daar nog een dodehoekdetectiesysteem aan toe, dat middels een oranjeverlicht driehoekje in de spiegelbehuizing waarschuwt voor auto’s schuin achter je. De Honda houd je met het LKAS (Lane Keep Assist System) met actieve stuurcorrecties tussen de lijntjes. Deze optie wordt gecombineerd met adaptieve cruise control die automatisch afstand houdt tot je voorligger en kost 3.690 euro. Gek genoeg zijn de genoemde veiligheidssystemen van Honda niet bij Kia leverbaar en vice versa.

Kracht versus tractie

Op papier heeft de Sorento met 197 pk en 437 Nm koppel fors meer kracht dan de CR-V, die het met ‘slechts’ 150 pk en 350 Nm moet doen. Het grote verschil is dat de Honda vierwielaandrijving heeft, terwijl de Kia alleen op de voorwielen wordt aangedreven. De Sorento voelt hierdoor een stuk agressiever aan, bij volgas trekt het stuur behoorlijk in je handen. De Honda reageert wat relaxter en is daardoor ook comfortabeler. Tijdens de sprint van 0 naar 100 km/u is de Honda in de praktijk sneller weg dan de Kia, hoewel die op papier eigenlijk één tel sneller is. Tractie wint het hier van brute kracht, maar de Kia heeft de eerste meters ook te kampen met een turbogat. Boven de 100 km/u is het gedaan met de voorsprong van de Honda, dan komt de Kia weer langszij. Bij een rustigere rijstijl zijn beide auto’s adequaat gemotoriseerd. Die Sorento-motor is vooral in koude toestand wat luidruchtiger en klinkt tijdens het accelereren wat rauw, de i-DTEC-motor in de Honda is stiller en loopt geraffineerder.

Door de ecostand in te schakelen forceer je de Kia om laag in toeren te blijven, wat met dank aan de dubbele turbo’s en vele trekkracht prima kan. De zestrapsautomaat van de Sorento schakelt over het algemeen verfijnder dan de ouderwetse vijftrapsautomaat van de Honda. Toch verrast de CR-V met een gunstiger brandstofverbruik, want ondanks zijn vierwielaandrijving en vijftrapsautomaat kwam het testgemiddelde uit op 1 op 14,6. De Sorento reed gemiddeld 1 op 13, maar is iets zwaarder en heeft meer pk’s. Hij mag wel een zwaardere aanhanger trekken. Deze CR-V met automaat mag geremd ‘slechts’ 1.500 kg trekken, terwijl achter de Kia een flinke 2.000 kg aan de haak mag.

De Japanner stuurt communicatiever dan de Koreaan, die vooral rond de middenstand behoorlijk vaag stuurt. Je kunt bij de Kia de mate van bekrachtiging met een knop instellen maar dit systeem verandert niets aan de besturing zelf, die bij de CR-V een stuk directer is. De strakker sturende Honda helt ook minder over en de wegligging voelt vertrouwder aan op hoge snelheid. De Kia stelt daar iets meer rijcomfort op korte oneffenheden en hobbels tegenover.

Meer auto 

De twee Aziatische SUV’s hebben flinke sprongen voorwaarts gemaakt. De Sorento scoort met z’n ruimteaanbod, rijcomfort en motorvermogen. Als zevenzitter biedt de Sorento erg veel praktische mogelijkheden. De Honda moet het van zijn verfijning, efficiëntie en communicatieve rijeigenschappen hebben. De test-CR-V is iets duurder dan de Kia, maar als je het veiligheidspakket van de totaalprijs aftrekt dan houd je een minimaal prijsverschil over. Wil je de Kia van terreinwaardigheid (vierwielaandrijving) voorzien, dan moet je 3 mille meer aftikken. De CR-V heeft de beste rijkwaliteiten en een iets verfijndere motor en interieurafwerking, maar zijn dat de belangrijkste aankoopargumenten bij een middelgrote SUV? Wie een dergelijk bedrag uitgeeft zal misschien ook gevoelig zijn voor de ‘value for money’ die Kia biedt, want met de Sorento krijg je simpelweg meer auto voor je geld.