Highlights

  • herstart voor Alfa Romeo

  • achterwielaandrijving

  • echt álles is nieuw

Alfa Romeo Giulia. Spreek die naam maar eens langzaam uit. En nog een keer. Maar dan een beetje zingend, zoals Italianen dat zo mooi kunnen. Klinkt lekker hé? Laat je meeslepen door het verhaal van de Giulia, vol bravoure en passie. Deze auto markeert de terugkeer van een merk dat nooit is weggeweest. De Giulia is alles wat Alfa Romeo ooit was, vertaald in een auto van nu. Hij is tot aan het laatste schroefje nieuw, Italiaans tot op het bot en wil jou uit je BMW 3 Serie halen.

Zelfs de ontwikkeling van de Alfa Romeo Giulia is doorspekt met dramatiek. Een groep van engineers en ontwerpers trok zich een aantal jaar geleden terug in ‘skunks’, om daar met een schone lei aan de toekomst van het merk Alfa Romeo te beginnen. Ergens in het noorden van Italië kwam de auto tot stand die ik nu eindelijk op Nederlandse bodem kan rijden. Met achterwielaandrijving, een ideale gewichtsverdeling, een compleet nieuw design en nieuwe motoren: laat de operavoorstelling maar beginnen…

Bekijken

Het doek gaat langzaam open en daar verschijnt de Giulia. Als je niet bij de eerste blik verliefd bent, dan word je dat in tweede instantie wel. Want hoe langer je naar de auto kijkt, hoe meer subtiele vouwen en vormen je ziet. De Giulia is elegant, sportief en tegelijkertijd zakelijk verantwoord. Italianen zweren bij goede schoenen en daarom geldt ook voor de Giulia: ga minimaal voor 18 inch schoeisel. De 17 inch wielen op de testauto maken het mooie plaatje nét niet helemaal af.

Het beeldscherm lijkt te zweven in het zwarte vlak bovenaan het dashboard.

Ronde ventilatieroosters en de diepliggende tellers in kokers zijn talloze keren gekopieerd door andere merken, maar nooit overtroffen. De Giulia heeft deze herkenbare Alfa-elementen ook weer, gegoten in een dashboard met vloeiende vormen. Een eyecatcher is het zwarte vlak bovenaan het dashboard, waarin het beeldscherm lijkt te zweven. De gebruikte kunststoffen zien er hoogwaardig uit en het geheel voelt degelijk aan. Wel missen sommige elementen, met name de knoppen op de middentunnel, net de extra verfijning die je in deze klasse verwacht.    

Zitten

Hoe Italiaans de Giulia ook mag zijn, uit de kluiten gewassen Noord-Europeanen zitten prima in deze Alfa. Hoofdruimte is er zowel voor- als achterin meer dan genoeg en pas als je langer bent dan 1,90 meter dan wordt ‘achter jezelf’ zitten lastiger. Uiteraard kun je de voorstoelen lekker laag instellen en het stuur goed naar je toe halen. Iets minder vlakke zittingen en een betere ondersteuning aan de zijkant hadden het zitplaatje compleet kunnen maken. Een upgrade naar betere stoelen met meer verstelmogelijkheden lonkt. Kruis op de optielijst dan meteen even een neerklapbare achterbank met skiluik aan, zodat je de standaard 450 liter metende kofferbak eenvoudig kunt uitbreiden.

Bedienen

In de bediening is de Giulia een doordachte auto. Voor het compleet nieuwe infotainmentsysteem zijn er slechts drie knoppen, waarmee je eenvoudig door de overzichtelijke menustructuur navigeert. Bediening via spraak werkt ook prima en levert je tijdswinst op bij het instellen van een navigatiebestemming.

Rijden

Het is tijd om te kijken wat de engineers in de skunks hebben klaargespeeld. Als je voor het eerst in de Giulia stapt en rustig met het verkeer meesukkelt, dan zou je nog kunnen denken dat je in een brave gezinsauto zit. Niets is minder waar! De (iets te) lichte besturing is zeer precies zonder dat de auto er nerveus van wordt. Laat de saaie wegen achter je en zoek bochten op, heel veel bochten. Als een ware operadanseres neemt de Giulia het podium over: links, rechts, links, je wilt alleen maar sturen met dit ding. Elke bocht is een feestje en de Giulia neemt de slingers, taart en champagne mee. Heerlijk!

De Alfa Romeo Giulia straalt sportiviteit en elegantie uit.

Elke bocht is een feestje en de Giulia neemt de slingers, taart en champagne mee.

De balans in het onderstel is bijna perfect, er lijkt geen eind te komen aan de grip. De elektronica grijpt uiteindelijk subtiel in en voorkomt dat je (ongewenst) gaat driften. Als kers op de feesttaart biedt de Giulia een aangenaam veercomfort, zowel op kleine oneffenheden als grotere hobbels.

De DNA-rijstandenschakelaar, met de opties Drive, Neutral en All Weather, kun je eigenlijk altijd in de sportieve D-stand zetten. Daarin komen de eigenschappen van de auto het best tot hun recht en voelt de 2.2 dieselmotor het meest alert aan. Die dieselmotor is er in vier smaken - van 136 tot 210 pk - en ik test de 150 pk-uitvoering. Het is een prima motor, die soepel toeren opbouwt en vanaf minder dan 1.500 tpm veel kracht biedt. Desgewenst maakt hij grote sprongen voorwaarts (0 tot 100 km/u in 8 seconden), vergezeld door een ‘gezellig’ dieselrateltje. Bij stevig gebruik moet je rekenen op een brandstofverbruik van zo’n 1 op 15, doe je wat rustiger aan dan kom je minimaal een kilometer verder op een liter diesel.

De korte pook pakt lekker vast en schakelt strak en licht. De afstelling van de koppeling heeft nog wat finetuning nodig, zodat schokvrij wegrijden en opschakelen wat makkelijker gaat.

Betalen

De testauto kost 46.220 euro, waarvan bijna 6.000 euro aan opties. De Giulia is er vanaf 39.450 euro, voor de 200 pk sterke 2.0T benzine-uitvoering. Voor 500 euro meer rijd je in de meest bereikbare dieseluitvoering met 136 pk. Speciaal voor zakelijke rijders heeft Alfa Romeo de Business-uitvoeringen, met 136, 150 en 180 pk en 21 procent bijtelling (in 2016). Een achttraps automaat is optioneel. Zowel de leasetarieven als catalogusprijzen zijn iets lager dan die van zijn belangrijkste concurrenten, de BMW 3 Serie en Jaguar XE.

Ronde ventilatieroosters dragen bij aan een sportieve sfeer.

Samenvatting en conclusie

Emotie als kunst, de Italiaanse opera is er beroemd mee geworden. Italianen weten als geen ander hoe ze emotie kunnen verkopen. Het gaat om gevoel, kleine dingen die een Italiaans product net even anders maken dan iets dat uit Duitsland of Japan komt. Ook de Alfa Romeo Giulia heeft het, maar karakter gaat niet meer ten koste van alles. Praktische dingen, zoals een goed veercomfort, een ruim interieur en een overzichtelijke bediening stonden hoog op de lijstjes van de ingenieurs. Gelukkig zijn de eigenschappen die het merk Alfa Romeo zo geliefd maakt bij zijn trouwe fans, zoals een onderscheidende uitstraling, een sportieve sfeer in het interieur en een sportief rij- en stuurgedrag, gebleven en in dat laatste geval zelfs sterk verbeterd. 

De Italiaanse opera is in de loop der eeuwen steeds toegankelijker geworden voor een groter publiek. Een evolutie in de kunst. Giulia is de naam van Alfa’s nieuwste operavoorstelling: emotievol en kunstzinnig, maar op een manier die voor iedereen toegankelijk is.