Dodge Domestic. Not Domesticated.

De 21e eeuw brengt volledig nieuwe uitdagingen voor het merk Dodge, aangezien consumenten steeds meer performance én zuinigheid zoeken. Het antwoord van Dodge is een nieuwe generatie Hemi V8-motor plus een geavanceerd aanbod passende auto's. Zoals we bij Dodge zeggen: "Je leert veel in 100 jaar."

Lees meer

Autotests

Dodge Caliber 2.0 CRD S

Het merk Dodge dat hier in Nederland al haast vergeten is biedt in de compacte middenklasse een onderscheidend alternatief aan: de Caliber. Een cross-over die voor net geen 20 mille de showroom mag verlaten klinkt interessant, maar wat moeten we ons daarbij voorstellen?

Lees meer

Fotoreportages

Dodge Caliber 2.0 CRD S

Het merk Dodge dat hier in Nederland al haast vergeten is biedt in de compacte middenklasse een onderscheidend alternatief aan: de Caliber. Een cross-over die voor net geen 20 mille de showroom mag verlaten klinkt interessant, maar wat moeten we ons daarbij voorstellen?

Lees meer

Video's

Dodge 'Wisdom' - Super Bowl 2015

Bekijk de commercial 'Wisdom' van Dodge. Elk jaar is de Super Bowl het moment waar adverteerders naar uitkijken. Dit jaar waren de kosten per seconde duurder dan ooit. Wie heeft de leukste of mooiste reclame gemaakt?

Lees meer

Autoexpert

Autoexpert is de merknaam waaronder Fiat- Alfa Romeo- Jeep- en Lancia dealers geselecteerde gebruikte auto’s verkopen. Deze auto is voorzien van het Autoexpert garantielabel en biedt u de volgende voordelen:

  • 6 maanden volledige garantie
  • 12 maanden mobiliteitshulp
  • Nationale Auto Pas
  • 12 maanden ServicePlus Pas
  • Gecontroleerd op 85 punten
  • 14 dagen omruilgarantie
  • Coupon voor gratis APK
  • 100% in topconditie
  • Aantrekkelijke financiering

Vraag uw Dodge-dealer naar de exacte voorwaarden van de Autoexpert-garantie.

Over Dodge

De 21e eeuw brengt volledig nieuwe uitdagingen voor het merk Dodge, aangezien consumenten steeds meer performance én zuinigheid zoeken. Het antwoord van Dodge is een nieuwe generatie Hemi V8-motor plus een geavanceerd aanbod passende auto's. In 2014 vierde Dodge z'n 100-jarig bestaan in de auto-industrie met een volwaardig gamma aan modellen, omschreven als een van de meest veelzijdige assortimenten auto's op de markt. Zoals we bij Dodge zeggen: "Je leert veel in 100 jaar."

Merk

Dodge is een Amerikaans automerk dat in 1914 werd opgericht door de broers John Francis en Horace Elgin Dodge. John was de commerciële man, Horace de technische. Ze hadden al ruime ervaring opgedaan in scheepsmotoren, fietsen en motorfietsen. Daarnaast hadden ze, ten tijde van de T-Ford productie, belangrijke posities in de raad van bestuur en tien procent aandelen in de Ford Motor Company, hetgeen hen miljonairs maakte.

De eerste auto die de The Dodge Brothers Motor Vehicle Company produceerde had een 3,5 liter van 40 pk en kostte 785 Amerikaanse Dollar. De auto was succesvol en in het eerste jaar werden reeds 45.000 exemplaren gebouwd. In 1920 waren er 140.000 Dodges geproduceerd en groeide het merk uit de tweede grootste constructeur in de Verenigde Staten, na Ford.

Chrysler

Na het overlijden van de broers, in 1928, verwierf Chrysler het bedrijf voor 175 miljoen dollar. In 1967 werd Chrysler Europe gevormd. Op dit continent werd de merknaam Dodge gebruikt voor lichte bedrijfsvoertuigen, pick-ups en bestelwagens die voorheen Commer, Karrier en Simca hadden geheten. In de jaren zeventig kwam Chrysler in zware financiële problemen. Chrysler Europe werd in 1977 voor het symbolische bedrag van één dollar aan Peugeot verkocht. De fabriek werd overgedaan aan Renault. Deze verkocht de Dodge-vrachtwagens als Renaults en faseerde ze uiteindelijk uit. In 1998 kwam Dodge, als onderdeel van Chrysler, korte tijd in handen van het Duitse Daimler.

Modellen

Lange tijd waren pick-ups en terreinauto’s het belangrijkste product van Dodge. Ze namen driekwart van de verkopen voor hun rekening. Een bekend voorbeeld is de uit de kluiten gewassen pick-up Dodge Ram, waarvan de derde generatie alweer sinds 2002 in de verkoop is. Voor de Europese markt kwamen compacte modellen uit, zoals de SUV Dodge Nitro. Ook kwam er meer variatie in het gamma, met bijvoorbeeld de middenklasser Dodge Caliber en de cross-over Journey. Van de musle-cars Charger en Challenger verschenen in de 21e eeuw nieuwe generaties. Ook zag een roadster-uitvoering van de raceauto Dodge Viper, de SRT-10, het levenslicht. Dodge bracht met enige regelmaat gedurfde prototypes uit. Vaak werden ze in productie genomen, zoals het geval was bij de Viper en Caliber. Enkele opmerkelijke hedendaagse concept cars van Dodge waren de ZEO (Zero Emissions Operation), de Rampage (een futuristische pick-up truck) en de elektrische sportauto Dodge Circuit EV.

Fiat

In 2009 maakte moederbedrijf Chrysler een doorstart, waarbij het een samenwerkingsverband aanging met Fiat. Het nieuwe Fiat-Chrysler concern haalde het merk Dodge van de Europese markt. In Noord-Amerika zal het merk zich voortaan richten op sportieve modellen. Enkele niche-auto’s, zoals de Charger, Challenger en Viper, zullen hier mogelijk leverbaar blijven. Verder worden mogelijk enkele modellen van het Amerikaanse Dodge-assortiment in Europa als Fiat verkocht. Voorlopig gaat het alleen om de MPV Dodge Journey die naar Europa komt als Fiat Freemont.

De bekende slogan ‘Grab life by the horns’ is afgeschaft, evenals het logo met de kop van een ram. Dat wordt nu gedragen door Ram, dat in de Verenigde Staten een apart merk is geworden voor grote pick-ups en SUV’s. Het nieuwe Dodge-beeldmerk is nu getooid met de rode strepen van de sportieve Dodge SRT-modellen.

Naschrift redactie: Het merk Dodge is niet langer actief in Nederland. Deze tekst zal pas weer een update krijgen wanneer het merk weer actief wordt.