Jaguar The Art of Performance

Het leven draait niet om cijfers, maar om gevoelens. Om momenten die je ziel voeden. De ervaringen die adembenemend zijn. De gebeurtenissen die je sprakeloos maken. Dat zijn de momenten waarvoor wij leven. Daarom ontwikkelen wij auto's die we kunst noemen: The Art of Performance.

Lees meer

Jaguar aanbiedingen

Acties

Jaguar Full Operational Lease

Drie Jaguar-modellen zijn zakelijk voordelig te leasen: de XE, XF en F-Pace. Met Full Operational Lease word je door de Jaguar-dealer volledig ontzorgt. Vanaf 629 euro per maand all-in.

Lees meer

Autotests

Jaguar E-Pace: met de E van…

Omdat de wereld om SUV’s vraagt, maakt Jaguar die. 2 jaar geleden maakten we kennis met de grote F-Pace en nu stuurt Jaguar de E-Pace de weg op. Een maatje kleiner, iets goedkoper en misschien wel nóg opvallender. Een SUV, maar dan anders. Het is ten slotte een Jaguar en die moet altijd een beetje boven de middenmoot uitstijgen. Lukt dat ook op andere gebieden?

Lees meer

Fotoreportages

Jaguar E-Pace

Hoog, stoer en opvallend: zo kun je de nieuwe E-Pace het best omschrijven. De forse neus met enorme grille, de sexy heupen, de aflopende daklijn en de smalle achterlichten zijn opvallende kenmerken.

Lees meer

Video's

Subtiele update Jaguar F-Type

Jaguar heeft zijn sportieve topmodel F-Type van een subtiele update voorzien. De sportwagen krijgt onder meer full led-koplampen en een nieuwe voorbumper aangemeten.

Lees meer

Jaguar Select Edition

Jaguar Select Edition is het officiële kwaliteitslabel voor het aanbod van gebruikte Jaguar modellen van de officiële Jaguar-dealers.

Het keurmerk Jaguar Select Edition wordt uitsluitend gehanteerd voor een Jaguar jonger dan 5 jaar met een maximaal kilometrage van 150.000. Wie kiest voor een Jaguar uit het Select Edition programma, mag uiteraard rekenen op de best denkbare zekerheden.

De zekerheden van Jaguar Select Edition:

  • De hoogste kwaliteitseisen
  • Jaguar Select Edition inspectierapport
  • Eén jaar volledige garantie
  • Bekende onderhoudshistorie 
  • Nationale Auto Pas
  • Jaguar European emergency assistance
  • Vervangend vervoer
  • Gratis einde garantie controle

Vraag uw Jaguar-dealer naar de exacte voorwaarden.

Over Jaguar

Het leven draait niet om cijfers, maar om gevoelens. Om momenten die je ziel voeden. De ervaringen die adembenemend zijn. De gebeurtenissen die je sprakeloos maken. Dat zijn de momenten waarvoor wij leven. 

Daarom ontwikkelen onze designers en ingenieurs bij Jaguar een combinatie van alerte prestaties die je hart sneller laat kloppen, ontwerpen die zo mooi zijn dat je wel moet blijven kijken, en een gevoel van stijl dat sterke emoties oproept. Onze auto’s zijn een expressie van onze passie. Prestaties die je niet kan meten, maar alleen voelen. Daarom noemen wij het kunst: The Art of Performance.

Historie

Jaguar is een Brits automerk waarin stijl, luxe en prestatie samenkomen. Deze combinatie paste oprichter William Lyons oorspronkelijk toe op zijspanmotoren. Deze produceerde hij sinds 1922 in de Swallow Sidecar Company, de voorloper van Jaguar Cars. 5 jaar na de oprichting sleepte Swallow Sidecar een grote order als carrosseriebouwer in de wacht. Het bedrijf moest op het bestaande chassis van een Austin Seven een aluminium carrosserie bouwen. In de jaren ’30 van de vorige eeuw verschenen diverse modellen onder de naam Silver Swallow. De SS1 en SS2 vestigden niet alleen naam met hun luxe, maar ook met hun snelheid en rank uiterlijk. Vandaar dat de merknaam in 1935 werd veranderd in Jaguar.

De wilde kat waarnaar het merk werd vernoemd, wordt tegenwoordig weer afgebeeld op het merklogo. Het toont een jaguar in sprong, een weergave van de snelheid en kracht van de auto’s die Jaguar bouwt. Op de voorkant van de automodellen prijkt overigens een alternatief embleem, de kop van de grote kat. Jaguar Cars is hofleverancier voor koningin Elizabeth en prins Charles van Groot-Brittannië.

Sportwagens

In de jaren ’30 van de twintigste eeuw begaf Jaguar zich in de autosport. In 1936 won een SS100 de Rally of Great-Brittain (RAC Rally). Gedurende de Tweede Wereldoorlog hield het bedrijf zich onder meer bezig met vliegtuigontwerp en productiemethoden. De hierbij opgedane kennis mondde uit in een van de belangrijkste sportauto’s van het merk, de XK120 (1948). Deze auto had een nooit eerder vertoond vermogen van 160 pk.

Na een verkennende trip naar Le Mans raakte Jaguar Cars ervan overtuigd dat een auto puur vanuit het racen ontworpen moest worden. Dit leidde tot de geboorte van de XK120C, beter bekend als de C-Type. De auto was gereed net voor de eerstvolgende 24 Uur van Le Mans (1951). Die werd dan ook prompt gewonnen door de C-Type.

C-Type

In 1953 nam Jaguar deel aan Le Mans met een geheim wapen: de samen met Dunlop ontwikkelde schijfrem. Hiermee konden de Jaguar-coureurs veel later snelheid verminderen en remmen dan hun concurrenten. Het team finishte dan ook op de eerste, tweede en vierde plaats. Aan het eind van het decennium had Jaguar vijf Le Mans- overwinningen op haar naam dankzij de C-Type en opvolger D-Type. In later tijden had Jaguar succes met de XJR. Zo vierde de Nederlander Jan Lammers in 1988 victorie op Le Mans in de XJR-9LM. Tussen 2000 en 2004 deed Jaguar ook mee aan het Formule 1-racen. Het team behaalde echter maar twee podiumoverwinningen. Hierop werd Jaguar Racing verkocht aan Red Bull Racing.

E-Type

De XK-E of E-Type (1961-1974) is door het tijdschrift Sports Car International verkozen tot Top Sportwagen van de Jaren 60. Dit dankt de auto aan het revolutionaire ontwerp, de prestaties en de besturing. De eerste serie verscheen als een tweezits GT coupé en dito cabriolet. Later werd een verlengde 2+2 coupé aan het assortiment toegevoegd. Alle E-types hadden onafhankelijke wielophanging en bekrachtigde schijfremmen op de vier wielen, twee ongewone voorzienigen voor die tijd. Later toegevoegde innovaties waren onder andere brandstofinjectie, stuurbekrachtiging en comfortvoorzieningen zoals airco.

Luxe sedans

Naast sportwagens heeft Jaguar ook altijd premium sedans geproduceerd, voorzien van fraaie materialen en geavanceerde voorzieningen. De gestroomlijnde vierdeurs sportsedan Jaguar Mark VII uit 1950 was één van de eerste sensaties waarmee het merk naam maakte als sedanproducent. De laatste lijn waaraan Lyons bijdroeg voor zijn pensioen was de Mark I, ook bekend als XJ (van ‘eXperimental Jaguar’, 1968). Tot 1992 zijn ongeveer 318.000 Mark I-exemplaren geproduceerd, wat een groot aantal is voor directieauto’s. Omdat Jaguar in 1960 het Britse Daimler had ingelijfd, verschenen de XJ6 en XJ12 (Mark I Series I uit 1968-1973) ook als Daimler Sovereign. In 1983 werd de naam Sovereign overgedragen van Daimler-modellen naar het nieuwe Jaguar Series III-topmodel, de Jaguar Sovereign.

Huidige modellen

De Jaguar XJ is nog altijd op de markt maar heeft grote wijzigingen ondergaan. De derde generatie XJ (Mark III of ‘X350’ uit de periode 2002 tot 2009) was voorzien van nieuwe technologie. De carrosserie was geheel van aluminium en was met het chassis verbonden door middel van epoxylijmen uit de ruimtevaart. Dat maakte de body zo’n 40 procent lichter dan een stalen carrosserie.

Met de vierde generatie (Mark IV, ‘X351’ of simpelweg XJ, 2009) volgde een stijlbreuk in design: hoewel de nieuwe XJ onmiskenbaar een Jaguar is, kent het exterieur eigentijdse lijnen. Het luxe interieur is hypermodern. Vandaag de dag is de Jaguar XJ het vlaggenschip van het modelgamma van het Britse merk. Dat bestaat verder uit de XF en XK.

De Jaguar XF is een premium sedan met het uiterlijk en de prestaties van een sportauto. De introductie van deze auto in 2008 verliep zo goed, dat de Europese productie het merk uit de rode cijfers haalde. De sportieve Jaguar XK is erg geschikt voor lange afstanden. In 2006 verscheen de tweede generatie van deze GT (‘grand tourer’ of ‘Gran Turismo’). De hiervan afgeleide XKR-S is de snelste en krachtigste productiesportauto die Jaguar ooit heeft gebouwd.

Nieuwe modellen

Een flink deel van de vernieuwingen op technologisch en ontwerpvlak dankt Jaguar aan de Ford Motor Company, die het merk tussen 1990 en 2008 bezat. Uit die tijd stamt ook de samenvoeging met het merk Land Rover, bijvoorbeeld in distributienetwerk. In 2008 werden Jaguar, Daimler en Land Rover verkocht aan het Indiase Tata Motors. In samenwerking met de universiteit van Warwick verzorgt het Tata Motors European Technical Centre (TMETC) nu de Research & Development om Jaguar Land Rover tot de top van het premiumsegment te laten behoren. Het aantal Jaguar-modellen zal de komende jaren worden verdubbeld.

Verwacht worden onder meer een instapmodel (‘XS’), een compacte sportauto (‘XE’), een cross-over en een stationwagon. Het meest opzienbarend is de C-X75. Deze vierwielaangedreven supercar met Formule 1-technologie, te ontwikkelen in samenwerking met Williams F1, krijgt een hybride aandrijving. Daardoor zal de supercar net zo weinig CO2 uitstoten als een compacte auto. Het wordt een van de modellen die Jaguars klassieke imago moet doen veranderen in die van een eigentijdse autobouwer.

Betrouwbaarheid

Voor de succesvolle verkoop van premiumauto’s is service een belangrijk element. Dat resulteerde in de hoogste notering van Jaguar in diverse klanttevredenheidsonderzoeken (Business Week; Sales Satisfaction Index, SSI). Jaguar streeft ook naar betrouwbaarheid van de auto’s zelf. Het Amerikaanse, toonaangevende consumenten-onderzoeksbureau JD Power beloonde dit in zowel 2009 als 2011 met een (gedeelde) eerste plaats in haar jaarlijkse auto-betrouwbaarheidsstudie. Dat wil zeggen dat Jaguar een van de merken is die het minst aantal mankementen vertoont.