Mijn Autokopen.nl

Jeep merkoverzicht Nieuws, acties, tests, occasions en nieuwe auto's

Jeep

Jeep kopen

Het Amerikaanse merk Jeep bouwt al langer Sports Utility Vehicles dan dat de afkorting SUV bestaat. Allemaal geschikt voor stad en snelweg, de meeste ook voor offroad en een alleskunner als de Wrangler zelfs voor expedities. Hedendaagse modellen als de Cherokee en Compass bouwen dan ook voort op de alleskunner Willys MB, ontwikkeld voor het Amerikaanse leger. Tegenwoordig spreekt het allround karakter van Jeep-modellen vooral fans aan van terreinproeven, offroaden en actieve kampeervakanties. 


Voordeel in de showroom

Een compleet overzicht van alle Jeep acties.

Jeep Wrangler 80th Anniversary Benadrukking iconische kenmerken terreinbeul

Importeursactie Geldig vanaf 14 december 2021

De viering van Jeeps 80-jarig jubileum brengt nu ook de Wrangler 4xe in speciale Anniversary Edition voort. Bij dit model benadrukt Jeep de iconische kenmerken van de terreinwagen.

Bekijk deze actie

Van de redactie

Jeep Avenger uitgeroepen tot ‘Auto van het Jaar 2023’

Autonieuws 19 januari 2023

De nieuwe Jeep® Avenger, het eerste volledig elektrische model (BEV) van het merk, is uitgeroepen tot Europese Auto van het Jaar 2023. De compacte Jeep Avenger is het eerste model van Jeep die deze prestigieuze prijs wint sinds deze competitie 60 jaar geleden voor de eerste keer werd georganiseerd.

Lees meer

Over Jeep Go Anywhere. Do Anything

Het Amerikaanse merk Jeep bouwt al langer Sports Utility Vehicles dan dat de afkorting SUV bestaat. Allemaal geschikt voor stad en snelweg, de meeste ook voor offroad en een alleskunner als de Wrangler zelfs voor expedities. Zeker de meest terreinwaardige Trailhawk-uitvoeringen zijn voorzien van vierwiel- en offroadsystemen waarmee alle obstakels te nemen zijn. 

Hedendaagse modellen als de Cherokee en Compass bouwen dan ook voort op de oer-Jeep CJ, die op zijn beurt voortkwam uit de alleskunner Willys MB, ontwikkeld voor het Amerikaanse leger. Tegenwoordig spreekt het allround karakter van Jeep-modellen vooral fans aan van terreinproeven, offroaden en actieve kampeervakanties. De populaire, compacte SUV Renegade trekt dan weer urban lifestyle fans aan. 

De rijke historie van Jeep gaat terug tot de legendarische Willys MB met zijn fameuze ‘Go Devil’ motor. Deze oer-Jeep werd aan het begin van de Tweede Wereldoorlog speciaal ontworpen voor het Amerikaanse leger. Na 1945 begon Jeep zijn opmars als burgervoertuig, met de CJ-reeks en later de Jeep Wrangler als succesnummers. Ook de Jeep Station Wagon en de Jeep Wagoneer werden klassiekers. Wellicht is de Grand Cherokee de klassieker van de toekomst?

De eerste Jeep was het resultaat van een ontwerpwedstrijd, uitgeschreven door het Amerikaanse leger in 1940. De strijdmacht had aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog behoefte aan een snel, vierwielaangedreven verkenningsvoertuig dat maximaal een kwart ton woog. Ingenieur Karl Probst legde namens de Bantam Car Company binnen 2 dagen het ontwerp van een prototype op tafel.

Concurrent Willys-Overland werkte het prototype van de Bantam uit tot de Willys Quad. Ook Ford kwam met een prototype. Uiteindelijk bleek de Quad als beste te voldoen aan de wensen van het leger. Dat lag onder meer aan de 60 pk sterke ‘Go Devil’ motor, waarvan de kleppen en uitlaat niet bovenop het motorblok lagen maar erin waren verwerkt. Echter, Willys-Overland kon de productievraag niet aan. Daarnaast was, vanwege de oorlog, het risico op sabotage te hoog wanneer slechts een fabriek zou worden gebruikt. Daarom werd op verzoek van het leger ook Ford betrokken bij de ontwikkeling en productie van de auto die later de Willys MA ging heten.

De legendarische Willys MB volgde de MA al in 1941 op. De MB was de eerste in massaproductie geproduceerde Jeep, met bijna 370.000 geproduceerde exemplaren tot en met 1945. Nog eens 370.000 exemplaren werden in licentie gebouwd. De Ford-variant – nauwelijks van de MB te onderscheiden – heette Ford GPW. De Willys MB was van boven en aan beide zijden open, maar kon met zeildoek worden ‘afgesloten’. De MB had een windscherm dat fungeerde als voorruit en dat naar beneden geklapt kon worden. Dit verlaagde het silhouet en maakte het soldaten mogelijk naar voren te vuren. Het voertuig bood plaats aan vier personen en werd in de Tweede Wereldoorlog veelvuldig gebruikt door de Geallieerden.

Door zijn sterke carrosserie was de wagen ook uitermate geschikt voor vervoer van allerlei zwaar materieel. Al snel verschenen aanpassingen voor veldrijden, winterse omstandigheden, woestijnrijden en diepwater waden. Het voertuig stond erom bekend dat het nooit in de problemen raakte. Generaal George C. Marshall noemde de Jeep ‘Amerika’s grootste bijdrage aan de moderne oorlogsvoering’. Volgens generaal Dwight D. Eisenhower zouden de Geallieerden de Tweede Wereldoorlog zelfs niet gewonnen hebben zonder deze robuuste terreinwagen.

Willys-Overland werd in 1953 overgenomen door het Kaizer-Frazer concern. Zodoende werd vanaf 1955 de Jeep in Rotterdam geproduceerd door Nekaf, de Nederlandse Kaiser-Frazer Fabrieken. De in licentie gebouwde Willys MD heette simpelweg de Nekaf Jeep. Later bouwde de Dordrechtse firma Kemper & Van Twist nog een kleine serie. In totaal werden 7.500 Nekaf Jeeps gebouwd. Door militairen werd de Nekaf Jeep officieel aangeduid als M38A1. De uitvoeringen voor het Nederlandse leger omvatten onder meer ambulances en brandweerautos, vrachtauto’s ‘algemene dienst’, verkenningsjeeps en wapentransport-jeeps met zogenaamde ‘terugstootloze vuurmond’.

Al voor het einde van de oorlog introduceerde Willys de CJ (‘Civilian Jeep’ of burger-Jeep), de commerciële versie van de MB. Gestript van alle militaire features was de CJ voorzien van dezelfde Go Devil motor. Er kwamen tot de jaren 1980 maar liefst tien generaties uit. De Willys Station Wagon was in 1946 de eerste estate die geheel was opgetrokken uit staal. De stationcars van concurrenten waren toen nog van hout. 3 jaar later werd vierwielaandrijving (4WD) toegevoegd. De Jeep Jeepster – speciaal gebouwd om ‘de elementen te trotseren en de vrouwen op het strand te imponeren’ – wordt samen met de Jeep Wagoneer gezien als vroege voorloper van de huidige Sport Utility Vehicles (SUV’s). Het was in de jaren ’60 revolutionair om een 4WD te voorzien van zaken als stuurbekrachtiging en automatische transmissie. Daarnaast was de Wagoneer de eerste 4WD-auto die luxueus werd uitgevoerd.

De markt voor 4WD-modellen groeide, maar vroeg tegelijkertijd om meer features van ‘gewone’ personenauto’s. De Jeep Wrangler uit 1987, een mini-SUV gebaseerd op de Willys Jeep uit de oorlog, beantwoorde hieraan en werd een groot succes. Van de eerste generatie werden ruim 630.000 stuks geproduceerd.

Na diverse overnames belandde het merk Jeep bij de Chrysler Groep, waar het zustermerk is van Dodge en Chrysler zelf. Sinds 2009 is het moederbedrijf Chrysler de facto in handen van het Fiat-concern. Onder Fiat-Chrysler paraplu worden de Jeep-dealerschappen in Europa flink uitgebreid. Fiat heeft daarvoor de Europese verkoop en import onder haar hoede genomen.

Tussen de Jeep-modellen die het te koop aanbiedt zit nog altijd de Wrangler. De auto is nu voorzien van het 4WD-systeem Off-road Rock-Trac en van elektronische sperdifferentiëlen. Die zorgen ervoor dat snelheidsverschillen tussen de wielen mogelijk zijn, zonder dat het volledige koppel (de trekkracht) op één wiel wordt overgedragen. Er is ook een vierdeursuitvoering, de Jeep Wrangler Unlimited. Dit model biedt de enige vierdeurscabrio in het terreinwagen-segment.

De Compass, met typische Jeep-karakteristieken, heeft een gunstige prijs-prestatie verhouding. De auto wordt binnen enkele jaren, samen met de uit de productie gehaalde Patriot, vervangen door één nieuw model compacte SUV. De Jeep Grand Cherokee is een grotere SUV die is afgeladen met luxe. Hij is in 2011 geheel vernieuwd. Qua bouwkwaliteit, weggedrag en stijfheid heeft de nieuwe Jeep een reuzensprong vooruit gemaakt.

Jeep-rijders die beter met hun terreinwagen willen leren omgaan, kunnen binnen het Jeep Off-road Adventure-programma cursussen volgen in verschillende gradaties – van greppels oversteken tot het gebruik maken van bergingslinten. Een jaarlijks terugkerend spektakel is het Euro Jeep Camp. Deelnemers komen in hun eigen Jeep 3 dagen bijeen om off-road oefeningen en parkoersen af te leggen.

Ook de Jeep Club Nederland organiseert cursussen en activiteiten. Zowel ‘Jeepers’ met klassiekers als met gloednieuwe modellen kunnen terecht bij onder meer bij de Jeep Academy, de Jeep Tour en de Jeep Trial.

 

Jeep direct leverbaar