Mijn Autokopen.nl

Lexus merkoverzicht Nieuws, acties, tests, occasions en nieuwe auto's

Lexus

Lexus kopen

Het premiummerk Lexus hecht belang aan het rijplezier en de emoties die een Lexus-model oproepen. Ook zie je vakmanschap en luxe in modellen zoals de Lexus CT, GS, RX en NX. Een ander kenmerk is de hybride aandrijflijn. In de korte geschiedenis heeft het dochtermerk van Toyota naam gemaakt met betrouwbaarheid en een hoge restwaarde. Daarnaast is de klanttevredenheid hoog, mede dankzij de Red Carpet Treatment die elke Lexus-klant wacht. 


Van de redactie

Goedkope hybride auto's

Autonieuws 28 april 2023

We herinneren ons nog allemaal de komst van de bijzonder gelijnde hybride Toyota Prius en Honda Insight. En minder bekend de Lexus RX en de Honda Civic. Modellen die door verstokte petrolheads geminacht en weggehoond werden.

Lees meer

Over Lexus Experience Amazing

Het premiummerk Lexus hecht belang aan het rijplezier dat een auto geeft, de emoties die een Lexus-model oproept. Daarom durft het met gewaagd design te komen, zoals de kenmerkende 'Spindle' grille voorop elke Lexus. Ook zie je vakmanschap en luxe in modellen zoals de Lexus CT, GS, RX en NX. Een ander kenmerk is de Lexus Hybrid Drive, de hybride aandrijflijn die zorgt voor fors vermogen en een laag brandstofverbruik. 

In de korte geschiedenis heeft het dochtermerk van Toyota naam gemaakt met hoge betrouwbaarheid en restwaarde. Daarnaast scoort de klanttevredenheid hoog, mede dankzij de Red Carpet Treatment die elke Lexus-klant wacht. Want ook op het gebied van service is beleving van belang bij Lexus.

In de jaren ’80 van de vorige eeuw startte een groep Toyota-ingenieurs in het diepste geheim een project om de beste premiumautomobielen ooit te ontwerpen. Zij werden geïnspireerd door de ultra sportieve Toyota Supra en de luxe Toyota Cressida. Verder haalden ze inspiratie bij andere premiummerken vandaan, onder meer bij BMW voor de prestaties.

Het project resulteerde in 1989 in een limousine, die we later zouden leren kennen als de Lexus LS 400. Aanvankelijk circuleerden benamingen zoals Celcius en Alexis. Van dit laatste bleef uiteindelijk de naam ‘Lexus’ over, wat als apart automerk werd gelanceerd. Waarschijnlijk staat het voor ‘Luxury cars for Export to the United States’.

In dat land is het merk erin geslaagd een volwaardige concurrent te worden voor de gevestige (Duitse) merken in het premiumsegment. Het was het eerste land waar Lexus werd gelanceerd. In 1990 volgden andere landen, waaronder Nederland. In Japan kwam het merk pas in 2005 op de markt.

Het Lexus-logo bestaat uit een ‘L’ in een enigszins ovale cirkel. Wereldwijd staat Lexus bekend als het luxemerk van Toyota, maar in sommige landen (Groot-Brittannië, Nieuw-Zeeland) krijgen ook Toyota retro-modellen het Lexus-embleem.

Het eerste model dat in Europa werd verkocht was de LS 400, zoals gezegd een grote limousine. Het model was voorzien van een V8-motor. Het was de eerste auto ter wereld met het anti-slip systeem traction control. Voor de styling was de 'directieauto' Mercedes S-klasse duidelijk als voorbeeld genomen. De sportieve vierdeurs GS 300 (1993) had een oorspronkelijker ontwerp, getekend door ontwerpbureau Italdesign Giugiaro.

Modelvernieuwing ging regelmatig gepaard met innovaties. Voorbeelden van door Lexus geïntroduceerde wereldprimeurs zijn knieairbags en de toepassing van led-lampjes in de koplampunits. Met de uitbreiding van het modellengamma namen ook de verkoopaantallen toe. In Nederland werden het eerste jaar (1990) zestien stuks van de LS 400 verkocht. In 2006 werden 1.496 Lexus-modellen op naam gezet. En van de in 2011 in de verkoop genomen CT 200h werden binnen twintig maanden 122.000 stuks de showroom uitgereden.

De stijgende verkoop van Lexus is voor een groot deel te verklaren door de introductie van hybride modellen sinds 2005. De Lexus Hybrid Drive-technologie (feitelijk Toyota’s Hybrid Synergy Drive) staat garant voor veel vermogen in combinatie met een relatief laag brandstofverbruik. Neem de GS 450h uit 2011: een 3,5 liter V6-benzinemotor en een krachtige elektromotor leverden samen 345 pk, wat vergelijkbaar was met een conventionele V8-motor. Desondanks lagen het brandstofverbruik en de emissies op het niveau van een 2,0 liter benzinemotor.

In 2013 werd de 500.000e hybride Lexus verkocht. In Nederland verkoopt het merk tegenwoordig bijna alleen nog maar auto's met hybride aandrijving. Naast belastingvoordelen voor dergelijke 'schone' auto's is ook de restwaarde een belangrijk aankoopargument. Zo heeft het Duitse blad Autobild de Lexus GS 450h in 2012 uitgeroepen tot de auto met de meeste restwaarde.

Het gamma bestaat nu uit de 'compacte' hatchback CT, diverse sportsedans waaronder de GS en IS, SUV's als de RX en NX, plus coupé's zoals de LC. Van sommige modellen worden krachtige 'F' performance-uitvoeringen uitgebracht. 

De modelbenaming zoals 'RX' wordt gevolgd door een nummer dat meestal staat voor de inhoud van de motor (bijvoorbeeld 350 voor een krachtbron met 3,5 liter inhoud). De ‘h’ als toevoeging (bijvoorbeeld in CT 200h) duidt op een hybride aandrijflijn; een 't' staat voor turbo.

Regelmatig verschijnen studiemodellen waarvan de naam met 'LF' begint (zoals de roadster LF-C2). Deze verwijzen naar de supersportauto Lexus LF-A, die in 2010 na langdurige ontwikkeling verscheen. De wagen was een demonstratie van Lexus’ kunnen op technologisch gebied. De supersportauto hoefde dankzij zijn lichte gewicht slechts 2,64 kg per pk aan te drijven. Er zijn (tot 2012) slechts vijfhonderd exemplaren – met de hand – gebouwd. 

Sinds de 21e eeuw hanteert Lexus de ontwerpfilosofie, ‘L-Finesse’. Het merk stelt zich daarbij ten doel continu te streven naar perfectie. Aan de basis liggen verschillende concepten uit de Japanse ontwerpcultuur.

‘Scherpzinnige eenvoud’ staat voor het herleiden van een design tot z’n puurste vorm, met gebruik van minimale bronnen en zonder onnodige verspilling. Het vereist creatief talent en grondige kennis van materialen, zonder het beoogde eindresultaat uit het oog te verliezen.

Bij ‘intrigerende elegantie’ gaat het erom dat de waarnemer van het ontwerp steeds weer nieuwe dingen ontdekt. De eerste blik op een Lexus-model moet de gratie blootleggen en de elegante samenhang van de totale vorm. Dat moet het verlangen opwekken om dichtbij te kijken en dezelfde balans van perfectie te ontdekken in de subtiele details.

De ‘naadloze anticipatie’ sluit aan bij de Japanse gastvrijheid: het uitkijken naar een gebeurtenis is fundamenteel voor het plezier wat men er uiteindelijk aan beleeft. Een Lexus-auto wordt geacht een nieuw soort verfijning, vermogen en rijplezier op te roepen nog vóór men dit rijdend beleeft. De Lexus-modellen sinds 2005 zijn alle vormgegeven volgens deze L-Finesse principes.

Het Lexus-credo ‘Streven naar perfectie’ beperkt zich niet tot styling en prestaties. Zo biedt het merk alle klanten een ‘Red Carpet Treatment’ (rode loper behandeling) aan. Hieronder vallen onder meer een kosteloze haal- en brengservice van de auto en de toewijzing van een vaste monteur. Lexus richt zich daarnaast op betrouwbaarheid. 

Dat dit streven wordt gewaardeerd blijkt wel uit het klanttevredenheidonderzoek dat J.D. Power and Associates jaarlijks uitvoert onder autobezitters. In Groot-Brittannië kreeg het merk in 2010 voor de tiende achtereenvolgende keer de hoogste onderscheiding, de Gold Award. Ook werd Lexus meerdere malen tot beste merk op het gebied van kwaliteit, betrouwbaarheid en service verkozen door het BBC Top Gear-magazine. Het tijdschrift baseerde zich hiervoor op beoordelingen van tienduizenden lezers. 

Lexus direct leverbaar

Alle Lexus occasions op voorraad