Lexus Het streven naar perfectie

Wij zijn een autofabrikant die vertrekt van geïnspireerd ontwerp, onaflatende innovatie en ongeremde performance en deze vertaalt in hartstochtelijke, bewegende ervaringen. Maar dat is slechts een deel van ons DNA. We zijn net zo toegewijd aan het bieden van uitzonderlijke klantervaringen. 

Lees meer

Acties

Lexus CT Business Launch Edition

Ter introductie van de vernieuwde CT 200h biedt Lexus deze aan als rijk uitgeruste Business Launch Edition. Verkrijgbaar vanaf 33.395 euro.

Lees meer

Autotests

Lexus IS 300h: de beste diesel

Moest je bij deze titel even met je ogen knipperen? Terecht, want de Lexus IS 300h is zeker geen diesel. Het is een benzine-hybride, die een diesel-achtig laag brandstofverbruik kan neerzetten door een samenspel van benzine- en elektromotor. Hoewel de Lexus IS na 3 jaar allesbehalve verouderd oogt, is hij recent subtiel gefacelift. Reden genoeg voor een hernieuwde kennismaking en een uitgebreide test.

Lees meer

Fotoreportages

Autosalon Genève 2018 - Lexus UX

Lexus presenteert op de autosalon van Genève zijn derde SUV. De UX is een compact model waarmee het merk het succes op SUV-gebied verder wil uitbreiden.

Lees meer

Lexus Premium Warranty

Een Lexus Premium Warranty occasion heeft maximaal 150.000 kilometer gereden en is maximaal 60 maanden oud. U krijgt de zekerheid van een nieuwe auto erbij:

  • 36 mnd/100.000 km garantie
  • 36 mnd Road Side Service
  • minimaal 12 mnd-geldige APK
  • aantoonbare kilometerhistorie
  • afleveringsbeurt volgens onderhoudsschema

Vraag uw Lexus dealer naar de exacte voorwaarden.

Wilt u een gebruikte auto kopen?
Overweeg dan een occasion met merkgarantie. Bijvoorbeeld een Lexus Premium Warranty occasion.

Over Lexus

Wij zijn een autofabrikant die vertrekt van geïnspireerd ontwerp, onaflatende innovatie en ongeremde performance en deze vertaalt in hartstochtelijke, bewegende ervaringen. Maar dat is slechts een deel van ons DNA. We zijn net zo toegewijd aan het bieden van uitzonderlijke klantervaringen. Daardoor bouwen we loyaliteit op de wereld rond - niet alleen van de mensen die onze auto's kopen, maar ook van de mensen die deel uitmaken van onze omgeving. 

Historie

In de jaren ’80 van de vorige eeuw startte een groep Toyota-ingenieurs in het diepste geheim een project om de beste premiumautomobielen ooit te ontwerpen. Zij werden geïnspireerd door de ultra sportieve Toyota Supra en de luxe Toyota Cressida. Verder haalden ze inspiratie bij andere premiummerken vandaan, onder meer bij BMW voor de prestaties.

Het project resulteerde in 1989 in een limousine, die we later zouden leren kennen als de Lexus LS 400. Aanvankelijk circuleerden benamingen zoals Celcius en Alexis. Van dit laatste bleef uiteindelijk de naam ‘Lexus’ over, wat als apart automerk werd gelanceerd. Waarschijnlijk staat het voor ‘Luxury cars for Export to the United States’.

In dat land is het merk erin geslaagd een volwaardige concurrent te worden voor de gevestige (Duitse) merken in het premiumsegment. Het was het eerste land waar Lexus werd gelanceerd. In 1990 volgden andere landen, waaronder Nederland. In Japan kwam het merk pas in 2005 op de markt.

Het Lexus-logo bestaat uit een ‘L’ in een enigszins ovale cirkel. Wereldwijd staat Lexus bekend als het luxemerk van Toyota, maar in sommige landen (Groot-Brittannië, Nieuw-Zeeland) krijgen ook Toyota retro-modellen het Lexus-embleem.

Europa

Het eerste model dat in Europa werd verkocht was de LS 400, zoals gezegd een grote limousine. Het model was voorzien van een V8-motor. Het was de eerste auto ter wereld met het anti-slip systeem traction control. Voor de styling was de 'directieauto' Mercedes S-klasse duidelijk als voorbeeld genomen. De sportieve vierdeurs GS 300 (1993) had een oorspronkelijker ontwerp, getekend door ontwerpbureau Italdesign Giugiaro.

Modelvernieuwing ging regelmatig gepaard met innovaties. Voorbeelden van door Lexus geïntroduceerde wereldprimeurs zijn knieairbags en de toepassing van led-lampjes in de koplampunits. Met de uitbreiding van het modellengamma namen ook de verkoopaantallen toe. In Nederland werden het eerste jaar (1990) zestien stuks van de LS 400 verkocht. In 2006 werden 1.496 Lexus-modellen op naam gezet. En van de in 2011 in de verkoop genomen CT 200h werden binnen twintig maanden 122.000 stuks de showroom uitgereden.

Hybrid Drive

De stijgende verkoop van Lexus is voor een groot deel te verklaren door de introductie van hybride modellen sinds 2005. De Lexus Hybrid Drive-technologie (feitelijk Toyota’s Hybrid Synergy Drive) staat garant voor veel vermogen in combinatie met een relatief laag brandstofverbruik. Neem de GS 450h uit 2011: een 3,5 liter V6-benzinemotor en een krachtige elektromotor leverden samen 345 pk, wat vergelijkbaar was met een conventionele V8-motor. Desondanks lagen het brandstofverbruik en de emissies op het niveau van een 2,0 liter benzinemotor.

In 2013 werd de 500.000e hybride Lexus verkocht. In Nederland verkoopt het merk tegenwoordig bijna alleen nog maar auto's met hybride aandrijving. Naast belastingvoordelen voor dergelijke 'schone' auto's is ook de restwaarde een belangrijk aankoopargument. Zo heeft het Duitse blad Autobild de Lexus GS 450h in 2012 uitgeroepen tot de auto met de meeste restwaarde.

Huidige modellen

Het gamma bestaat nu uit de directiewagen GS, de SUV RX en diens kleinere broer NX, de limousine LS, de sportsedan IS en de hatchback CT. Op basis van de IS is de 'Radical Coupé' met de naam RC F uitgebracht (2014). Dit 'F' performancemodel is voorzien van een krachtige V8-benzinemotor.

De modelbenamingen zoals 'RX' worden gevolgd door een nummer dat meestal staat voor de inhoud van de motor (bijvoorbeeld 350 voor een krachtbron met 3,5 liter inhoud). De ‘h’ als toevoeging (bijvoorbeeld in CT 200h) duidt op een hybride aandrijflijn; een 't' staat voor turbo.

Met de in 2010 verschenen CT 200h boorde Lexus een geheel nieuwe doelgroep aan, die van jonge, zakelijke rijders. Het model was wereldwijd de eerste hybride in het ‘premium C’-segment. Sindsdien heeft het merk meer compacte modellen geïntroduceerd, zoals de NX.

2010 was ook in ander opzicht een belangrijk jaar: na langdurige ontwikkeling verscheen de supersportauto Lexus LF-A. De wagen belichaamde een demonstratie van Lexus’ kunnen op technologisch gebied. De supersportauto hoefde dankzij zijn lichte gewicht slechts 2,64 kg per pk aan te drijve. nEr werden slechts vijfhonderd exemplaren – met de hand – gebouwd (tot 2012). Overigens verschijnen met regelmaat studiemodellen waarvan de naam ook met 'LF' begint (zoals de roadster LF-C2). 

L-Finesse

Sinds de 21e eeuw hanteert Lexus de ontwerpfilosofie, ‘L-Finesse’. Het merk stelt zich daarbij ten doel continu te streven naar perfectie. Aan de basis liggen verschillende concepten uit de Japanse ontwerpcultuur.

‘Scherpzinnige eenvoud’ staat voor het herleiden van een design tot z’n puurste vorm, met gebruik van minimale bronnen en zonder onnodige verspilling. Het vereist creatief talent en grondige kennis van materialen, zonder het beoogde eindresultaat uit het oog te verliezen.

Bij ‘intrigerende elegantie’ gaat het erom dat de waarnemer van het ontwerp steeds weer nieuwe dingen ontdekt. De eerste blik op een Lexus-model moet de gratie blootleggen en de elegante samenhang van de totale vorm. Dat moet het verlangen opwekken om dichtbij te kijken en dezelfde balans van perfectie te ontdekken in de subtiele details.

De ‘naadloze anticipatie’ sluit aan bij de Japanse gastvrijheid: het uitkijken naar een gebeurtenis is fundamenteel voor het plezier wat men er uiteindelijk aan beleeft. Een Lexus-auto wordt geacht een nieuw soort verfijning, vermogen en rijplezier op te roepen nog vóór men dit rijdend beleeft. De Lexus-modellen sinds 2005 zijn alle vormgegeven volgens deze L-Finesse principes.

Het streven naar perfectie

Het Lexus-credo ‘Streven naar perfectie’ beperkt zich niet tot styling en prestaties. Zo biedt het merk alle klanten een ‘Red Carpet Treatment’ (rode loper behandeling) aan. Hieronder vallen onder meer een kosteloze haal- en brengservice van de auto en de toewijzing van een vaste monteur. Lexus richt zich daarnaast op betrouwbaarheid. 

Dat dit streven wordt gewaardeerd blijkt wel uit het klanttevredenheidonderzoek dat J.D. Power and Associates jaarlijks uitvoert onder autobezitters. In Groot-Brittannië kreeg het merk in 2010 voor de tiende achtereenvolgende keer de hoogste onderscheiding, de Gold Award. Ook werd Lexus meerdere malen tot beste merk op het gebied van kwaliteit, betrouwbaarheid en service verkozen door het BBC Top Gear-magazine. Het tijdschrift baseerde zich hiervoor op beoordelingen van tienduizenden lezers.