Ford Mondeo

Van alle 300.000 nieuw verkochte auto’s in de eerste helft van 2008 werd tien procent verkocht aan dealers. Het vakblad Automotive constateerde deze zogenaamde zelfregistraties na een analyse van de RDC-verkoopcijfers.

Dankzij deze zelfregistraties worden de ‘verkoopcijfers’ behoorlijk opgekrikt en krijgen dealers extra bonussen vanwege de ‘goede resultaten’. Ford blijkt kampioen als het gaat om het aantal zelfregistraties, de dealers lieten maar liefst 5544 auto’s op eigen naam zetten.

Niet geheel toevallig was Ford in het eerste halfjaar koploper in de Nederlandse verkoopstatistieken. De dealers moeten nu echter proberen om de voorraad weer kwijt te raken, wat niet lukt zonder grote kortingen omdat de auto’s niet ‘nieuw’ meer zijn. Procentueel gezien gaat het om 21,5% van het totaal aantal registraties.

Hyundai en Fiat maken het op dat gebied nog bonter, daar is respectievelijk 21,8 en 23,8% van alle nieuwe auto’s op naam van een dealer gezet. Ook Mitsubishi, Chevrolet en Mazda scoren bovengemiddeld. De top vijf van aantal zelfregistraties in absolute aantallen wordt zoals gezegd aangevoerd door Ford, gevolgd door Fiat, Hyundai, Peugeot en Opel.