De kogel is door de automobiele kerk: de Amerikaanse senaat heeft vannacht niet ingestemd met het voorlopige reddingsplan voor de auto-industrie. Chrysler, Ford en GM krijgen geen veertien miljard dollar om de komende maanden te overleven.

De benodigde zestig stemmen voor het veertien miljard dollar kostende noodplan zijn niet gehaald. Ook na onderhandelingen over aanpassingen in het plan bleek er niet genoeg draagvlak te zijn onder de senatoren. De Democraten en Republikeinen konden het onder andere niet eens worden over de salarissen van de medewerkers van de drie autofabrikanten. Er bestond onder de Republikeinen toch al veel weerstand, ze geloven niet dat het reddingsplan voorkomt dat de de drie fabrikanten omvallen.

Harry Reid, de Democratische fractievoorzitter is ‘heel erg teleurgesteld’: “Het is einde verhaal. Miljoenen Amerikanen worden direct geraakt door deze beslissing en gaan een slechte kerst tegemoet.” Zo’n 2,5 miljoen Amerikanen zijn direct afhankelijk van de auto-industrie.

De fabrikanten zouden volgens het plan gezamenlijk veertien miljard dollar krijgen als overbrugging. De nieuwe regering moet dan begin volgend jaar met een definitief reddingsplan komen. Het Huis van Afgevaardigden stemde deze week in met het voorlopige hulpplan maar de senaat houdt nu alles tegen.

Dit betekent dat de kwestie pas in januari weer opnieuw in behandeling kan worden genomen maar dat zou wel eens te laat kunnen zijn. Met name bij Chrysler en General Motors zou de nood zo hoog zijn dat ze zonder financiële hulp het volgende jaar niet eens halen. Deze twee bekijken nu wat de mogelijkheden zijn, waarbij het aanvragen van een faillissement niet wordt uitgesloten. Er is nog een laatste strohalm en dat is het aanvragen een noodlening die uit de grote pot van 700 miljard dollar moet komen, die eigenlijk is bedoeld voor financiële instellingen.