Cadillac heeft niet bepaald de reputatie de schoonste autofabrikant te zijn. Maar met de Provoq concept car, die volgende week op de North American International Auto Show in Detroit wordt onthuld, bewijst het Amerikaanse merk dat het wel degelijk aandacht besteedt aan milieubewuste aandrijvingsvormen.

De Cadillac Provoq loopt namelijk op waterstof en een lithium ion-batterij. General Motors noemt de aandrijflijn E-Flex. De uitstoot blijft beperkt tot waterdamp. De prestaties zijn niet mis. In 8,5 seconden sprint de crossover vanuit stilstand naar honderd kilometer per uur. De topsnelheid bedraagt 160 km/h. Dat gaat echter wel ten koste van de actieradius, die bij normaal weggedrag net geen 500 kilometer bedraagt. “Dit is precies de auto die Cadillac-rijders willen hebben”, vertelt Larry Burns, ontwikkelingschef bij GM. “Maar dan zonder een druppel benzine te gebruiken.”

Het design van de Provoq sluit aan op de nieuwe ontwerpfilosofie van Cadillac, waarvoor de nieuwe CTS het startsein heeft gegeven. De crossover is vooralsnog alleen een concept, maar zou kunnen leiden tot een nieuw model die in de plaats van de SRX zou moeten komen. Ook de Saab 9-4X zal op basis van deze auto worden gemaakt. De imposante 21-inch lichtmetalen velgen zullen dan ongetwijfeld plaats hebben gemaakt voor praktischere exemplaren.