Ford is druk aan het testen met de nieuwe Focus RS op de befaamde Nürburgring. Omdat alles wat op die baan gebeurt nauwlettend in de gaten wordt gehouden, brengt het Amerikaanse merk zelf alvast maar de eerste foto’s en details van de auto naar buiten.

De volledig nieuwe Focus RS krijgt een 2,5-liter Duratec turbomotor, die specifiek voor het model is doorontwikkeld. Als basis diende het blok uit de Focus ST, maar de flink gereviseerde krachtbron levert nu een vermogen van 280 pk en meer dan 400 Nm koppel.

Volgens Jost Capito, de eindverantwoordelijke voor het RS-project bij Ford, is de toename van het aantal paardenkrachten geen enkel probleem voor de voorwielaandrijving van de Focus. “In onze eerste tests bleken we onze doelstellingen al te halen op het gebied van tractie, weglegging en besturing”, aldus Capito. “We blijven trouw aan het kernprincipe van de RS dat het een compromisloze auto moet zijn die tegen een betaalbaar tarief topprestaties kan leveren.”

Het testtraject zal nog zeker enkele maanden in beslag nemen. Begin 2009 moet de Focus RS in productie kunnen worden genomen. Eind juli zal Ford op de London Motor Show laten zien hoe de auto er precies uit komt te zien. Tegen die tijd maakt het merk ook nadere specificaties bekend.