Wat iedereen eigenlijk al wist, is nu officieel bevestigd. Ford verkoopt Jaguar en Land Rover aan het Indiase autoconcern Tata. Met de overeenkomst is ruim twee miljard dollar gemoeid, zelfs met de huidige valutakoers nog een behoorlijke smak geld.

Ford wil zich voortaan gaan toeleggen op de één-merkfilosofie ‘One Ford’ en heeft daarom besloten de twee premiummerken van de hand te doen. Het geld kan het Amerikaanse concern bovendien goed gebruiken om te proberen de negatieve financiële cirkel waarin het zich bevindt een halt toe te roepen. Tata biedt ondertussen Jaguar en Land Rover onderdak om ook de weg naar boven weer in te slaan.

Vooral voor Jaguar wordt dat een lastige, maar geen onmogelijke opgave. De laatste jaren krabbelt het befaamde Britse merk langzaam weer op uit een diep dal en met de nieuwe Jaguar XF lijkt het weer een echt succesmodel in huis te hebben. De nieuwe eigenaar heeft er in ieder geval het volste vertrouwen in. “We zijn verheugd met de komst van Jaguar en Land Rover in onze gelederen”, zegt meneer Tata. “We gaan er alles aan om doen om hun groei uit te breiden, zonder daarbij afbreuk te doen aan de tradities van de gerespecteerde merken.”

Fords luxemerken

De geschiedenis van de luxemerken die Ford gekocht en verkocht heeft is moeizaam.

  • 1987: Ford koopt Aston Martin
  • 1989: Ford koopt Jaguar
  • 1999: Ford koopt Volvo Cars en richt de Premier Automotive Group op, waarin Jaguar en Aston Martin ook worden ondergebracht
  • 2000: Ford koopt Land Rover van BMW
  • 2007: Ford verkoopt Aston Martin aan een investeringsmaatschappij
  • 2008: Ford verkoopt Jaguar en Land Rover in één keer aan Tata.

In de Ford Premier Automotive Group blijft alleen Volvo over.