De omstreden Volkswagen-wet is nieuw leven ingeblazen door de Duitse regering. De wet houdt in dat de deelstaat Nedersaksen een vetorecht heeft bij belangrijke beslissingen in het Volkswagen-bestuur, ondanks het aandeel van slechts 20 procent.

Uiteraard is mede-aandeelhouder Porsche niet blij met de nieuwe wet, die de bedrijfsvoering van Volkswagen kan belemmeren. Nedersaksen kan op deze manier overnames blokkeren en belangrijke beslissingen als productieverlaging of fabriekssluiting tegenhouden.

Porsche wil op korte termijn het eigen aandeel in Volkswagen uitbreiden van 30 naar iets meer dan 50 procent. Het sportwagenmerk vocht de vorige Volkswagen-wet met succes aan bij het Europese Hof van Justitie, dat de wet nietig verklaarde.

De ongebruikelijke en dubieuze wet krijgt dus nu een vervolg in een nieuw jasje. De vraag is wanneer ‘Europa’ opnieuw gerechtelijke stappen zal ondernemen tegen de Duitse Bondsregering. Een clausule in de vernieuwde wet die de Europese Commissie het recht geeft om bij juridische conflicten het minderheidsveto op te schorten is waarschijnlijk niet genoeg. Wordt ongetwijfeld vervolgd…