General Motors heeft echte lijken gebruikt bij interne crashtests. Verkeersveiligheidexpert Claes Tingvall heeft dat gezegd in de Zweedse krant Expressen. Het gaat om lichamen van mensen die zelf toestemming hebben gegeven.

Het moederbedrijf van onder andere Opel en Saab heeft echte lichamen gebruikt bij crashtests. Het zou gaan om tien lijken die zijn ingezet bij GM. Deze mensen hadden zelf toestemming gegeven om hun lichaam te gebruiken voor onderzoek. Tingvall zegt hierover: “Het is soms belangrijk om echte lichamen te gebruiken”.

Het inzetten van lijken geeft meer inzicht in de verwondingen die mensen oplopen, veel beter dan testdummy’s. Bovendien kunnen de verwondingen die tijdens de crashtesten ontstaan ook weer helpen om betere dummy’s te ontwikkelen.

Ondanks de onderzoeksintenties is het behoorlijk achterhaald om menselijke lichamen te gebruiken. Sinds 1994 wordt dat bijna niet meer gedaan en is het werk overgenomen door crashdummy’s. Alleen bij universitaire onderzoeken wordt nog wel eens gebruik gemaakt van lijken bij crashtesten.