De topmannen van General Motors, Ford en Chrysler hebben de Amerikaanse staat officieel om hulp gevraagd. De autofabrikanten willen een financiële injectie van zo’n 25 miljard dollar maar de overheid heeft haar vraagtekens.

Rick Wagoner van GM, Alan Mullaly van de Ford Motor Company en Bob Nardelli van Chrysler LLC stellen dat de Amerikaanse auto-industrie snel een injectie nodig heeft. De kans dat een of meerdere concerns omvalt is groot. In het ergste geval kan dat binnen een jaar leiden tot een verlies van 3 miljoen banen.

Door de financiële crisis staan de ‘Detroit three’ met de rug tegen de muur. Als er een bedrijf omvalt dan sleept het vele andere bedrijven met zich mee. Toch is een deel van de senatoren niet overtuigd van de noodzaak. De Amerikaanse minister van financiën laat alvast weten dat de 700 miljard die is gereserveerd om de Amerikaanse economie te redden alleen naar de financiële sector gaat.

De topmannen krijgen het verwijt dat ze de penibele situatie aan zichzelf te danken hebben. Jarenlange inefficiënte productie van achterhaalde automodellen heeft de fabrikanten volgens een aantal senatoren de das om gedaan. Chrysler, Ford en General Motors zouden niet genoeg op de veranderende markt hebben ingespeeld. Het is nog maar de vraag of de drie concerns de gevraagde miljarden krijgen. In ieder geval moet er snel een beslissing worden genomen anders zou het zo maar eens snel afgelopen kunnen zijn.