Duitse overheid wil Opel helpen

De roep van Opel om overheidssteun blijft niet onbeantwoord. De Duitse overheid is bereid om Opel te helpen maar stelt als voorwaarde dat het geld niet in de zakken van moederbedrijf General Motors verdwijnt.

De Duitse regering wil ‘alles doen wat nodig is’ om de in problemen geraakte autofabrikant te helpen. Vandaag en morgen spreekt de Opel-top met regeringsvertegenwoordigers om te bekijken wat de ernst van de situatie is en welke rol de Duitse overheid kan spelen.

De Duitsers stellen in ieder geval als voorwaarde dat het geld binnen de grens blijft en niet wordt weggesluisd naar General Motors. Daarnaast mag de hulp niet in strijd zijn met de Europese regels, ook wil de overheid voorkomen dat straks talloze andere bedrijven aankloppen bij de staat om hulp.

Volgens overheidsvertegenwoordigers heeft Opel een noodkrediet nodig van zo’n een miljard euro. Een deel daarvan zou bij de landelijke overheid vandaan moeten komen, een ander deel bij de deelstaten waarin de Opel-fabrieken zijn gevestigd. Het merk is een belangrijke werkgever in Duitsland, er zijn zo’n 25.000 mensen werkzaam bij de fabrieken en kantoren in Rüsselsheim, Bochum, Kaiserslautern and Eisenach.