Dat Ford net als de andere Amerikaanse autoconcerns in zwaar weer zit is geen nieuws. Het bedrijf wil nu een deel van de aandelen Mazda die het bezit verkopen om aan liquide middelen te komen.

Ford heeft te maken met tegenvallende verkopen over de hele wereld, met name op de thuismarkt waar de verkoop van grote SUV’s en pick-ups is ingestort. Voorlopig is er nog geen zicht op herstel van de markt, dus heeft Ford besloten een deel van de aandelen in Mazda te verkopen, zo meldt het Duitse persbureau Reuters.

Tegelijkertijd wil het concern niet dat iemand anders er met de buit vandoor gaat, de samenwerking tussen Ford en Mazda moet in stand blijven. De Amerikanen verkopen twintig van de 33,4 procent aandelen. Ford wil de aandelen overdoen aan meerdere kleine partijen die allemaal een of twee procent willen kopen.

Met name Japanse investeringsmaatschappijen zouden geschikt zijn als koper. Deze kunnen 1 procent aandelen in handen krijgen voor zo’n veertig miljoen dollar. Als de economische malaise voorbij is zal Ford zijn aandeel in de Japanse fabrikant waarschijnlijk weer vergroten. Met de intensieve samenwerking worden immers belangrijke schaalvoordelen behaald.