SsangYong heeft in Nederland de Rodius uit het assortiment gehaald. De excentrieke MPV is door de importeur geschrapt omdat het model af-fabriek niet leverbaar is met roetfilter waardoor de prijs te hoog zou worden met de nieuwe belastingmaatregelen.

De SsangYong Rodius is niet langer leverbaar in Nederland. Het merk heeft de afgelopen maanden de laatste voorraadmodellen verkocht die dankzij een belastingtruc de extra belastingen konden ontduiken die de overheid op 1 januari en 1 april van dit jaar invoerde. De importeur heeft nog diverse Actyons, Kyrons en Rextons op voorraad staan die van hetzelfde trucje profiteren.

Voor de drie genoemde SUV’s heeft het Koreaanse merk nu een roetfilter ontwikkeld waardoor de slurptax beperkt blijft, de Rodius werd vreemd genoeg overgeslagen. Marnix Vriend, woordvoerder van SsangYong Nederland zegt in een reactie: “De prijs van de Rodius zou onredelijk hoog worden. Dit heeft ons er toe doen besluiten om dit model uit het assortiment te halen.”

De Rodius debuteerde in 2005 en werd vanaf het begin af aan bekritiseerd vanwege zijn aparte vormgeving. De consument liet de MPV dan ook massaal links liggen. In bijna vier jaar tijd werden er slechts 105 van verkocht in Nederland. Met het verscheiden van de Rodius kent de automarkt weer een excentriekeling minder.