De Toyota FT-EV Concept – een volledig elektrische Toyota IQ – kondigt het nieuwe milieuoffensief van Toyota aan. Naast elektrische en andere alternatieve aandrijvingen, zet Toyota stevig in op hybrides. Een kijkje in de keuken.

De aankondiging van een volledig elektrische Toyota was er al, nu onthult het merk dat het gaat om een schone versie van de Toyota IQ. Dat is de hippe 3+1-zitter die – met verbrandingsmotor – deze maand in de Nederlandse showroom staat. De FT-EV Concept is fleurig bestickerd met goudkleurige figuurtjes uit de natuur. Ook hebben onderdelen als grille, wielen en spiegels accenten in deze kleur.

De Toyota FT-EV is een typisch forenzenautootje. De actieradius bedraagt 50 km, daarna moet de accu worden opgeladen. Toyota laat weten dat de FT-EV een concept blijft, maar dat het merk over drie jaar wel met een soortgelijk elektrisch voertuig op batterijen (BEV) komt. “De vier-dollar-voor-een-gallon benzineprijs afgelopen zomer was geen abnormale afwijking. Het was een korte blik op onze toekomst. We moeten de onvermijdelijke oliepieken opvangen door auto’s te produceren die aangedreven worden door alternatieven voor fossiele brandstoffen, plus nieuwe concepten zoals de IQ die lichter in gewicht en kleiner in omvang zijn.”

Wat Toyota op de Detroit Autoshow laat zien – naast de FT-EV zijn dat de derde generatie Prius en de Lexus HS250h – is dan ook maar het begin van het milieuoffensief dat Toyota aankondigt. Dit zal onder andere bestaan uit:

  • een praktijktest van plug-in hybrides (PHV’s) door 500 leaserijders vanaf eind 2009
  • de komst van een elektrisch voertuig (BEV) in 2012
  • de lancering van tien nieuwe hybride modellen aan het begin van het volgend decennium
  • een geplande verkoop van een miljoen hybrides per jaar omstreeks dezelfde tijd

“Onze business is niet langer het simpelweg bouwen en verkopen van auto’s. Het gaat om het vinden van oplossingen voor hedendaagse problemen en om het klaar zijn voor moeilijkere uitdagingen in de nabije toekomst,” aldus Irv Miller, topman van Toyota Motor Sales USA. Het concern blijft daarbij kijken naar alternatieven zoals de BEV en de IQ. Maar voorlopig zet Toyota vooral in op hybride aangedreven auto’s.