Jaguar XJ

Eindelijk: de nieuwe Jaguar XJ is onthuld. Gisteravond was de Saatchi Gallery in Londen het toneel van de onthulling, die live op Autokopen.nl te volgen was. Een ding is duidelijk, het design van de nieuwe XJ breekt met het verleden.

De nieuwe Jaguar XJ heeft een opvallende vormgeving met moderne lijnen. Van de klassieke vormgeving van de huidige XJ is niets meer overgebleven. Toch ademt de nieuwe XJ in alles ‘Jaguar’ uit. Voor veel liefhebbers van het merk zal de nieuwe XJ even slikken zijn.

De auto komt met normale en lange wielbasis, waarbij die laatste 125 mm meer beenruimte biedt. De XJ krijgt de beschikking over drie motoren. Daarvan zijn er twee benzinekrachtbronnen, een 5.0 V8 en dezelfde motor maar dan met supercharger waardoor het vermogen op 470 pk uitkomt. De CO2-uitstoot blijft desondanks beperkt tot 184 g/km. Er is vooralsnog een dieselmotor, de bekende 3,0 liter V6.

Het interieur is voorzien van alle mogelijke luxe. Jaguar geeft hoog op over het panoramadak. De XJ heeft een 8 inch touchscreen met splitscreen functie en een 1.200 Watt audiosysteem van Bowers en Wilkins. Of deze zaken standaard zijn is nog even afwachten. De prijzen in Engeland starten bij 52,000 pond (55.400 euro) maar in Nederland komt daar nog de nodige BPM overheen. De orderboeken zijn geopend en de eerste uitleveringen vinden begin 2010 plaats.

Bekijk de video’s van de nieuwe Jaguar XJ

Bekijk de onthulling van de nieuwe Jaguar XJ