Kia Forte LPI Hybrid

Kia heeft op de Autoshow van Seoul in Zuid Korea de Forte LPI Hybrid onthuld. Het model loopt zowel op LPG als elektriciteit en komt in de zomer al op de markt in Korea. Pas in 2011 komt het merk met een hybrideauto naar Europa.

De Forte is een compacte sedan die in Nederland niet leverbaar is. Op basis van dat model onthult het merk nu een hybride variant. De LPI Hybrid loopt op gas en elektriciteit en maakt gebruik van lithium polymeer-accu’s. Die zijn lichter en krachtiger dan nikkel metaalhydride accu’s en betrouwbaarder dan lithium-ion accu’s. Kia is het eerste merk dat dit type toepast.

De 1.6 levert 114 pk en heeft een koppel van 148 Nm, de elektromotor doet hier nog eens 20 pk bij. Het gecombineerde LPG-verbruik dat de Koreanen opgeven is 1 op 17,2. Daarmee bespaar je elke 20.000 kilometer zo’n 700 euro, volgens Kia.

In augustus komt het model op de Koreaanse markt. De rest van de wereld moet nog tot 2011 wachten op een hybridemodel van Kia, waarschijnlijk op basis van de Cee’d. Kia belooft vele milieu-innovaties de komende jaren onder de naam EcoDynamics. Onder andere plug-in hybrides en waterstofauto’s verschijnen onder het milieulabel maar ook simpele vernieuwingen, zoals het ISG start/stop-systeem.