Tussenairbag achterpassagiers

Toyota heeft een tussenairbag voor achterpassagiers ontwikkeld. Deze airbag komt uit het midden van het dak en voorkomt dat de twee achterpassagiers bij een zijwaartse botsing met elkaar in contact komen.

Toyota noemt de ‘SRS tussenairbag van achterpassagiers’ een wereldprimeur. Het merk gaat de nieuwe luchtzak voor het eerst monteren in een nieuw model dat in Japan op de markt komt. Later vindt de airbag ongetwijfeld z’n weg naar andere Toyota-modellen, ook in Europa.

De tussenairbag zit in het dak gemonteerd en komt bij een aanrijding van opzij naar buiten, tussen de twee achterpassagiers in. Hierdoor wordt voorkomen dat de twee inzittenden op de achterbank hard met elkaar in aanraking komen door de zijwaartse klap.

De airbag is een aanvulling op het bestaande pakket en zit de gordijnairbags niet in de weg. Het lijkt erop dat de tussenairbag voorlopig alleen in vierzitters toegepast kan worden, hij komt namelijk op de plaats van de vijfde passagier naar beneden. Voor personenauto’s met vijf zitplaatsen, zoals bijna alle modellen van Toyota in Europa, lijkt de nieuwe airbag lastig toepasbaar.