Opel Insignia crashtest

De Duitse overheid is officieel akkoord gegaan met het verstrekken van staatsgaranties ter waarde van 4,5 miljard euro om de overname te versnellen. Spanje, België en het Verenigd Koninkrijk, landen waar Opel-fabrieken staan, gaan voorlopig niet akkoord met de overname door Magna.

De overname van Opel zorgt voor veel onenigheid tussen verschillende Europese landen. Opel-producerende landen als België, Spanje en het Verenigd Koninkrijk gaan niet akkoord met de overname door Magna in de huidige vorm.

Een gesprek tussen de verantwoordelijke ministers in Spanje en Duitsland werd door het Zuid-Europese land afgeblazen. Net als België en het Verenigd Koninkrijk vreest Spanje massa-ontslagen en sluiting van fabrieken. Duitsland zet de overname door en verstrekt 4,5 miljard euro aan staatsgaranties. Magna en de Russische partner Sberbank doen daar nog eens 500 miljoen euro bij.

Verwacht wordt dat bij Opel 10.500 banen moeten verdwijnen, waarvan 4.000 in Duitsland waar de helft van alle Opel-werknemers werkzaam is. Alle fabrieken in Duitsland blijven open – dat heeft de overheid als voorwaarde gesteld voor de staatssteun – maar voor het voortbestaan van de productiefaciliteiten in Antwerpen en de twee fabrieken in Engeland wordt gevreesd.