Een van de fabrieken van de Jaguar Land Rover-groep wordt op termijn gesloten. Het bedrijf wil de activiteiten concentreren in een regio. Het is nog niet bekend om welke fabriek het gaat.

Jaguar Land Rover en merken-eigenaar Tata hebben vandaag hun toekomstplannen ontvouwd. De plannen zijn erop gericht de merken momentum te geven nu herstel intreedt na maanden van productieverlagingen, schrappen van banen en bezuinigingen. “Dit was geen duurzame situatie. Er zijn nu acties in gang gezet om de trend te keren, kwartaal na kwartaal, waarmee we het bedrijf naar een hoger concurrentie-niveau willen tillen,” aldus CEO David Smith.

JLR wil met een efficiëntere organisatiestructuur de productie concentreren in de West-Midlands. Zeker wanneer 800 nieuwe banen gecreëerd worden in de Halewood-fabriek, als daar straks de nieuwe, compacte Range Rover wordt geproduceerd, ligt het voor de hand de faciliteiten op een plek te hebben. Daarom moet in 2014 een van de bestaande fabrieken dicht.

Volgend jaar hakt het management de knoop door welke fabriek dat wordt. Een van de kandidaten is Solihull, waar Range Rovers worden geproduceerd en rond de 5.000 personen werken. De andere optie is de Castle Bromwich fabriek. Daar staan ongeveer 2.000 mensen op de loonlijst, die werken aan Jaguars.

Overigens benadrukt JLR dat er bij het sluiten van de fabriek geen gedwongen ontslagen zullen vallen. De vakbonden wantrouwen dit en maakt zich zorgen. Een vertegenwoordiger meldt de BBC: “Op dit moment krijgen we alle details van de plannen te horen. We zijn tegen alles wat we tot zover te horen hebben gekregen. We zullen tegen het bedrijf gaan vechten, dat lijdt geen twijfel.”