Toyota iQ

Toyota onderwerpt in de toekomst alle nieuwe modellen aan nog intensievere tests dan nu het geval is. Het bedrijf wil koste wat het kost geen herhaling van het terugroepschandaal.

Toyota trekt het boetekleed aan en belooft beterschap voor de toekomst. Het Japanse merk neemt meerdere maatregelen om te voorkomen dat het debacle met de huidige terugroepacties nog eens gebeurt. Eén daarvan is het oprichten van een speciale commissie die de kwaliteit tijdens het gehele productie- en ontwikkelingsproces in de gaten zal houden.

De ontwikkelingstijd van nieuwe modellen wordt in de toekomst waarschijnlijk langer. Het merk wil meer fysieke testen uitvoeren met prototypes en minder op computeranalyses vertrouwen. Dat is een proces dat Toyota in 2006 al in gang heeft gezet maar de modellen die nu terug worden geroepen naar de garage zijn voor die tijd al ontwikkeld.

Verder wil Toyota op alle nieuwe modellen een veiligheidssysteem monteren dat de motor uitschakelt als het gas- en rempedaal tegelijk worden ingedrukt. Dat moet ongelukken voorkomen. Vooralsnog heeft de negatieve publiciteit overigens nog weinig gevolgen voor de verkopen van Toyota in Europa.