Toyota logo

Toyota verwacht volgende week de eerste onderdelen binnen te hebben voor de modificatie van de haperende gaspedalen. Het merk start daarna zo snel mogelijk met het terughalen van 1,8 miljoen auto’s in Europa.

Toyota start volgende week met het aanpassen van de gaspedalen in verschillende modellen. In Europa worden 1,8 miljoen auto’s teruggeroepen naar de garage na problemen met het gaspedaal. Deze auto’s worden gecontroleerd en zo nodig zal Toyota aanpassingen doorvoeren.

In het gaspedaalmechanisme zit een veer die voor de pedaaldruk zorgt. Deze veer kan gaan klemmen in de huls waarin deze zit gevat. Hierdoor gaat het indrukken van het pedaal stroever. De gevaarlijkste complicatie is echter het langzamer terugkeren of zelfs helemaal blijven hangen van het gaspedaal. Door middel van het monteren van een metalen versteviging moet het probleem worden verholpen. Het probleem ontstaat geleidelijk waardoor eigenaren het minder snel opmerken.

Toyota Nederland benadrukt dat er slechts 26 meldingen in Europa bekend zijn en dat de actie puur preventief is. “We nemen voorzorgsmaatregelen om de hoge Toyota-kwaliteit te kunnen blijven garanderen aan onze klanten”, aldus algemeen directeur Pieter van der Velden.

De terugroepactie in Europa volgt echter op het jarenlang negeren van hetzelfde probleem in de Verenigde Staten. Toyota ging ervan uit dat de oorzaak lag bij de vloermatten, die zouden volgens Toyota blijven hangen achter de pedalen. Pas toen de Amerikaanse autoriteiten de Toyota-fabrieken stil legden ondernam het merk actie, ook in Europa.